Index Vakbarát Hírportál

Tahófrakciózott az ellenzék

2013.09.23. 14:33

A szocialisták rengetegszer fel fogják tenni a "Hol a lé?" kérdését, a Jobbik a net szabadságának védelmére kel. Mai parlamenti szakkommentátoraink Spaller Endre (Fidesz) és Vadai Ágnes (DK), Pozsonyból pedig az Új Szó munkatársai szakértenek. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szlovák Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártja érdekes modell szerint működik. Nincs is pártszervezet, csak felveszik az emberek a listára, aztán mindenki szabadon csinálhatja a saját cirkuszát, meséli itt Pozsonyban Veres István, az Új Szó belpolitikai szerkesztője.

  • Közben a parlament alkotmányügyi bizottsága ismét leszavazta Schiffer András ügynöktörvény-tervezetét, harmadik alkalommal, vagy ki tudja már, hányadszorra. A mostani esetet az teszi pikánssá, hogy még az MSZP-s képviselők is támogatták, hogy a Ház elé kerüljön a javaslat, egyedül a kormánypártiak voksoltak nemmel.

  • Új szerepben Lázár "mindenki annyit ér, amennyije van" János. Ő válaszol a feltett kérdésre. És az bucskázott ki a száján, hogy megvédték az ország becsületét. Ja, és kérdező csak akkor okos, ha elfogadja a válaszát. Van, akinek mindegy, hogy hol van: Hódmezővásárhely, Fidesz-frakció vagy Orbán-kormány.

  • Lemondott a jegyzőségről Szilágyi Péter PM-es független országgyűlési képviselő. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke írja Facebookon:

    Kövér nem száll le rólunk. Miután rekordbüntetést szabott ki még tavasszal Szilágyi Péterre, amikor Karácsony Gergellyel "Loptok, csaltok,hazudtok" feliratú transzparenst feszített ki az ülésteremben, folytatja a bosszúhadjáratot. A mai ülésen kezdeményezte volna, hogy a parlament szavazzon Szilágyi Peti jegyzői megbízatásának visszavonásáról. Aki viszont ezt nem várta meg, közölte, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga fontosabb, mint a jegyzői pozíció, és lemondott a jegyzőségről.

    Kövér a múlt hét előtt a házbizottság ülésén jelentette be, hogy vissza fogja hívni Szilágyit a jegyzői pozícióból.

  • Van-e értelme a gáztározók megvételének? - teszi fel a kérdést a jobbikos Kepli Lajost, aki szerint az államnak százmilliárdos hiteleket kell felvennie ahhoz, hogy ezeket a tározókat meg tudja vásárolni. Kepli elmondja, hogy pártja nagy barátja a köztulajdonba vételnek, de azt nem érti, minek olyan dolgokra pénzt kiadni, melyeket úgyis nehezen lehet elmozdítani az országból, stratégiai szempontból tehát magyar felügyelet alatt van.

  • Nemény András az "elveszett" 75 EU-s milliárdról kérdez. Csak azt hallgatja el, hogy a 75 milliárd újra megpályáztatható, azaz nem igaz, hogy ez az összeg végleg elveszett. Ott nem költhető el, ahol eredetileg terveztük. Lázár János a "mérnök problémát" mutatja be. Erről érdemes a választóknak is tudni, márcsak azért is, mert abszurd nem csak Magyarországon van.

  • Fónagy János válaszában, de tényleg nem. Pedig Kepli felvetésében van valami.

  • Egy újabb ellenzéki javaslat vérzett el már a bizottsági fázisban. A fideszes többség leszavazta annak a zárószavazás előtti módósitó javaslatotnak is a napirendre vételét, amelyben az Együtt-PM képviselője, Szabó Tímea a múlt heti javaslatához hasonlóan 500 millió forintott csoportositott volna át a Pető Intézet finanszírozására az országvédelmi alapból.

    Nem hagyjuk a Pető Intézetet!
  • A Jobbik ismét az E-On üzletről beszél. Korábban már megírtam erről a véleményemet. Ugyanarról beszél, és ugyanarról nem.

  • Ezt a gyomorrontásos rémálomba illő képet Ertsey Katalin villantja fel. Az LMP-s képviselőnő szerint súlyos kudarc, hogy a Miniszterelnökség által készített demográfiai intézkedéscsomagjának 11 pontjából csak 2 valósul meg.

  • Délelőtti értesülésünk szerint a szavazókörök közötti kirívóan nagy eltérések miatt megóvja a vasárnapi időközi választást az ellenzék. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke írja:

    Mi, szocialisták, az Együtt-PM és a DK aktivistáival és megfigyelőivel közösen több gyanús jelenséget is tapasztaltunk a bajai időközin. Ezek között olyan súlyúak is voltak, amelyek szerintünk döntően torzíthatták a szavazás eredményét. Annak érdekében, hogy ne születhessen olyan végeredmény, amely a bajaiak többségének akaratával ellentétes, beadvánnyal fordultunk a választási bizottsághoz. A választást lezártnak csak akkor tekintjük, ha ezt a beadványt - tisztességes és törvényes eljárás során bírálták el. Közös jelöltünk, Teket Melinda az egész ország elismerését kiváltva állt helyt egy hagyományosan jobboldali választókerületben - ott, ahol a Fidesz 2010-ben két és félszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenzék.

  • Soltész Miklós Ertseynek is elkezdi nyomni a tettestársas-bajnaizós elmúltnyolcévezést, pedig az LMP-sek többsége 2010 előtt nem volt politikus, és a párt nem csatlakozott a baloldali választási szövetséghez sem.

  • Amíg ugyanaz még egyszer elhangzik, nézzük az újságokat. A Napi Gazdaság szerint javul a magyar gazdaság megítélése. Nővekedésben kezd bízni mindenki. Sajnos ők a tőzsdére gondolnak, számomra ennél fontosabb a foglalkoztatás és az export bővülése.

  • Itt a videó az állítólagos választási csalásról

    Az Együtt 2014 szerint az alábbi felvétel is bizonyítja, hogy a Fidesz szervezetten utaztatott szavazókat a hétvégén Baján.

  • Ertsey felpaprikázta magát az elmúltnyolcévezésen, teljes joggal. Azt kéri Soltésztól, hogy ne vele vitatkozzon, hanem inkább nézze át a szakirodalmat, ha kéri, a szünetben szívesen átveszi vele.

  • - kérdezi a fideszes Pócs János, és mivel mi előre tudjuk a választ, ezért az alákérdezést nem is közvetítjük.

  • A szlovák parlamentben általában ülve beszélnek, kérdeznek, válaszolnak a képviselők. Csak az beszél állva, akinek komolyabb felszólalása van, de az kimegy egy pulpitusra és szembefordul a többiekkel, meséli Molnár Norbert, az Új Szó főszerkesztője. Vajon miért van ez, nem tisztelik eléggé a parlamentet? Nem, csak mert így kényelmesebb.

  • LMP-s képviselőtársam a születésszám növekedéséről interpellálja a kormányt. Most nem álltam meg, és hangosabban szóltam, mert megint jött Soltész államtitkár úr, és arról beszélt, hogy a baloldaltól nem kér tanácsot családpolitikában. Kemény ez a "ne pofázz kisanyám, Vetkőzz Ági, hol a baby-doll" vak komondor kormánypártoktól. Egyébként eddig bírták ki gyurcsányozás nélkül.

  • Demográfiai kérdésekről beszél Ertsey Katalin. Úgy támad minket, hogy a konkrétumokban javarészt egyet értünk. Mi az ilyen hozzáállásnak a vége? Soltész Miklós elmondja, hogy a szocialisták mit nem tettek, mi pedig mit tettünk. Bulgáriában például nagyon pozitív tapasztalattal rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy a felsőoktatási költségeket gyermekvállalás esetén elengedik. Most mi is bevezetjük.

  • A nemzetbiztonságot fenyegették az Olimpiai Park fái? - kérdezi Steiner Pál. Az egykori V. kerületi szocialista polgármester azt sérelmezi, hogy a kormány egy kutyafuttatót és a játszóteret is titkos beruházásnak tart.

  • A magyar parlament sokkal nagyobb és sokkal szebb, mint a szlovák. A pozsonyi nemzeti tanács legfeljebb abban a versenyben állná meg a helyét, ha azt néznénk, hol beszélnek nagyobb marhaságokat, filozofál mellettem Veres István, az Új Szó belpolitikai szerkesztője.


  • Nem tudjuk elképzelni, mi más miatt is zúgolódhatnak, amikor Steiner feleveníti azt hogy ő az Olimpiai Parkot az akkori köztársasági elnökkel  együtt adta át?

  • Pócs János a földtörvény kijátszóiról beszél az Index szerint bűnös öninterpelláció keretében. Vadai Ágnes nemcsak az Indexnek kommentál, de épp most kiabált be. Pócs János konkrét eseteket említ. Bitay államtitkár úr is konkrét példákat említ. 2009-es szerződéseket említ, amit az MSZP a választások előtt adott bérbe. Ezer hektárokról van szó nyertesenként!

  • A nap vicce jön. Egy fideszes azt kérdezi, hogy meg tudja-e védeni a kormány a magyar földet a sumákoló kiskirályoktól? Épp egy ismerősömet, Lajtos István, nagyiváni polgármestert szidja. A neki válaszoló államtitkár még a fideszes képviselőnél is színvonaltalanabbul olvassa fel a neki írt választ. Én naiv azt hittem, hogy Lévai Anikóról, Orbán Viktorról meg Mészáros Lőrincről lesz majd szó.

  • Steiner Pál az Olimpiai Park fáiról kérdez. Csak emlékeztetnék mindenkit, hogy a Margitszigeten a régi "szép" időkben működő ivóvízbázist betonoztak le a Hajós Alfréd uszoda bővítésekor.

  • Steiner képviselőtársam, aki nem mellesleg előttem ül, a Kossuth téri beruházáshoz kapcsolódó belvárosi építkezésekről kérdez. Érdekes, hogy csak akkor hördült fel a kormánypárti többség, amikor arról beszélt, hogy Schmitt Pál már sem nem doktor, sem nem köztársasági elnök. Nem tudom, melyik fáj nekik jobban!

  • Kontrát Károly nem érti, Steiner miért a Belügyminisztériumhoz fordult, mikor inkább Rogánhoz kéne intéznie a kérdést. A nemzetbiztonsági lózungokra és ködösítésre a volt polgármester azzal reagál: Sajnálattal veszem észre, hogy Ön még papírból sem tud hazudni." Ezen pártállástól függetlenül mindenki annyira nevet, hogy még maga Kontrát is megtapsolja.

  • A Jobbikos Németh Zsolt azt olvassa a kormány fejére, hogy a WikiLeaks Átlátszó által közölt információi szerint valószínűleg megvásárolta a hírhedt FinSpy cég kémprogramját, amivel az NSA is dolgozott, és amit az Egyesült Királyságban már be is tiltottak.

  • Ettől még kár a fákért. Általános probléma, hogy ha útban van egy fa Magyarországon, akkor kivágják. Azt gondoljuk, csak egy fa, majd nő másik. Így végül nem lesznek hatalmas, alkalmanként többszáz éves fáink. Függetlenül attól, hogy ebben az esetben kinek van igaza, amit én nem tudok megítélni, látható, hogy nem tiszteljük eléggé a fáinkat, a zöld területeket.
    Szeretünk mindent beépíteni. Aki még nem látta, az látogassa meg az egykori Volga Szálló helyén épülő új épületet a Váci út és a Dózsa György út kereszteződésben. Bárhol állunk meg a kereszteződésben, az az érzésünk, hogy rögtön ránk építik a beton monstrumot.

  • Állítja válaszában Kontrát, aki le is szögezi, ők nem vették meg a WikiLeaks-dokumentumokban előkerült programot.

Rovatok