Index Vakbarát Hírportál

Orbánt világosan cáfolja a Frontex: szó nincs 100 millió menekültről

2015. szeptember 17., csütörtök 13:04

„Százmilliók tartanak még Európa felé" – mondta Orbán Viktor a Die Pressének adott szerdai interjújában. A szám az osztrák lap újságíróját is meglepte, így visszakérdezett, honnan vannak ilyen információi.

„A Frontexnek elég jók a jelentései, még akkor is, ha azokat senki nem olvassa. Az Európába indulók száma elérheti a 100 milliót is, és nem szabad feledni Afrikát sem” – válaszolta a magyar miniszterelnök.

Utánanéztünk, hogy mit állít az EU határvédelmi ügynöksége a témában, hiszen az adat két szempontból is meglepő. Mostanáig a konfliktusok miatt költözni kényszerülő milliókról volt szó. Ezen milliók jó része azonban a saját országában maradt, a határt sem lépte át, csak biztonságosabb területre költözött. Ezenfelül eddig nem becsülték meg, hogy hányan döntenek majd úgy, hogy Európába veszik az irányt. A török–szír határon készült cikkeinkből is kiderül, hogy a kérdésben olyan emberi faktorok döntenek, amelyeket nehéz statisztikai adattá alakítani.

A Frontex oldalán nem találtunk a miniszterelnök szavait alátámasztó adatokat, ezért levélben kerestük meg a szervezetet.

A Frontex nem tud ilyen adatokról. Annyit tudunk, hogy idén eddig 500 ezer menekültet regisztráltak az EU határain

– írta az Indexnek a szervezet.

A százmilliós számot egyébként már testületileg használja a magyar kormány. Szintén szerdán Szijjártó Péter menekültek 10 millióiról beszélt a CNN élő interjújában, amit a műsorvezető sem hagyott szó nélkül, és leszögezte:

Szó sincs tízmilliókról, ez a szám hibás.

Ha kíváncsi erre, akkor ezen a felvételen 2 perc 40 másodpercnél hallgathatja meg, ahogy Szijjártó Péter zavarba jön.

Rovatok