Index Vakbarát Hírportál

Igaz, hogy az EU migránsok tízezreinek betelepítését tervezi?

2016. szeptember 23., péntek 17:48 | hét éve frissítve

Tudta? Nem tudta? Jobb, ha tudja! Egy kampányban mindig sok csúsztatás, féligazság, sőt komplett hazugság hangzik el. Az október 2-i kvótanépszavazásig igyekszünk szép sorjában megnézni, mi igaz ezekből. Az Európai Unió nem akarja megállítani a népvándorlást, és valóban migránsok tízezreinek betelepítését tervezi?

Állítás: „Brüsszel ahelyett, hogy megállította volna a népvándorlást, továbbra is migránsok tízezreinek betelepítését tervezi.”

Ki mondta? A magyar háztartásokba kipostázott kormányzati propagandafüzetben olvasható.

Igaz vagy hamis?

Az Európai Unió vezetői, élükön Angela Merkel német kancellárral, és egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, épp azon dolgoztak az elmúlt fél évben, hogy Európán kívül tartsák a menekülteket. Hónapokig alkudoztak Törökországgal, hogy ne engedje tovább Európa felé az Ázsiából érkezőket, és végül egy sokak által erkölcstelennek tartott alkut kötöttek az autoriter Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. 

Felgyorsították Törökország uniós csatlakozását, megígérték, hogy török turisták vízum nélkül utazhatnak majd az EU-ba, és hatmilliárd eurós (ez közel 2000 milliárd forint!) támogatást folyósítanak az ott élő menekültek életkörülményeinek javítására. Mindezt azért, hogy cserébe a török hatóságok szigorúan lépjenek fel a migránsokat a görög szigetekre küldő embercsempészek ellen, és vegyék vissza azokat az embereket, akik szabálytalanul lépték át a határt.

Az alku másik eleme, hogy

a visszaküldött szabálytalan határátlépők helyett az uniós országok önkéntes alapon vesznek át Törökországban élő szír menekülteket.

A cél az, hogy a bevándorlók tudomására hozzák: nem érdemes próbálkozni a szabálytalan határátlépéssel, ha viszont valakinek megalapozott a menedékkérelme, törvényesen beutaztathatják az unióba.

Ők nem „gazdasági bevándorlók”, bizonyítottan jogosultak a nemzetközi védelemre. Nagyon kevesen élhetnek csak ezzel a lehetőséggel: áprilistól júliusig összesen 802 főt helyeztek el így az Európai Unióban, miközben Törökországban összesen 3,1 millió szíriai menekült él.

2015 szeptembere óta működik egy másik ellenőrzött betelepítési program is. Ennek keretében idén júliusig 8268 menekült kapott lakóhelyet azokban az uniós országokban, amelyek önkéntesen fogadták őket, főleg Törökországból, Libanonból és Jordániából. Legfeljebb 22 ezer embernek van hely ebben a programban, látható, hogy hónapokon belül betelik a keret.

Nem egyértelmű, mire gondol a kormányzati propagandafüzet „migránsok tízezreinek betelepítése” alatt. Vajon arra, hogy az Olaszországba és Görögországba eljutott menedékkérők közül Magyarországra is át akarnak helyezni egy kontingenst? Mint korábban körüljártuk, erről a tervről decemberben születhet döntés. Elképzelhető, hogy a tagországok többsége nem szavazza meg, vagy ha igen, abban az esetben is önkéntes lenne. Van ugyanakkor olyan törekvés is, hogy a nem befogadó országok ebben az esetben fizessenek menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) „szolidaritási hozzájárulást”.  

A cél helyben segíteni őket, ahogy Orbán Viktor is mondja

Az unió csúcs döntéshozó szervének, az Európai Tanácsnak az elnöke, Donald Tusk már tavaly decemberben kijelentette, hogy senki, még Németország sem áll készen ma arra, hogy annyi embert befogadjon, ahányan Európa felé igyekeznek. Az Európai Unió ezért kötött alkut Törökországgal, és ezért utal minden eddiginél több pénzügyi támogatást a Közel-Keletre.

A Törökországnak ígért hatmilliárd eurós támogatásból 2,2 milliárd eurónak már meg is találták a helyét. Ez a pénz az Európai Unió költségvetéséből és jó pár tagállam önkéntes felajánlásából származik. Magyarország is hozzájárul ehhez a nemzetközi erőfeszítéshez. 2,2 milliárd euró annyi, mint az Erasmus+ program éves büdzséje, vagy mint a magyar éves költségvetés 4 százaléka.

A népvándorlási ellentmondás

Az összes európai politikus a legjobb vagy legrosszabb szándékai ellenére sem képes megállítani egy „népvándorlást”. Mostanra több mint 65 millió embernek kellett elhagynia az otthonát, 21 milliónyinak a hazáját is a világ különböző konfliktusai és válságai miatt. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szerda reggel azt mondta: „eposzi léptékű válsággal nézünk szembe”, és világszintű összefogásra buzdított. Ezt a helyzetet ugyanis sem kerítés, sem katonaság, sem az Európai Unió összes országa nem képes egyedül megoldani.

A Hazugságvizsgáló eddigi darabjai

Rovatok