Index Vakbarát Hírportál

Ez volt március 15. 2018-ban

Választási kampány és megemlékezések március 15-én

Vége
DSC 8484

A legfontosabbak

2018. március 15., 18:30
Több ezren a diáktüntetésen
2018. március 15., 16:52
Karácsony: Csendes forradalom kell
2018. március 15., 15:02
Orbán: Hazaküldjük Gyuri bácsit
2018. március 15., 12:31
Felsorakozott a Békemenet első sora
Index
2018.03.15. 13:47

Választási kampány eddig (2313. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    1. Mindig ki kell mondani az igazságot.
    2. Ami a szívünkön, az a szánkon.
    3. Az iránytű mindig odabent van.
  • Szél Bernadett elég erős érvet hoz arra, miért kell minden más politikai prioritásnál előrébb helyezni a kormány leváltását (ezt nevezte sorsközösségnek). Szerinte ugyanis

    Ma nincs szabadság.

    Mert a kormánnyal szembehelyezkedőket, a kormánytól eltérő véleményt megfogalmazókat már ma is üldözik; az ilyenek állásukkal, egzisztenciájukkal fizethetnek az ellenzékiségért. És téved az, aki úgy gondolja, hogy ez a fenyegetés csak egy szűk körre vonatkozik:

    Ne legyenek illúzióink, mindenki sorra fog kerülni.

  • Szél Bernadett az LMP ünnepségén leszögezte: Az emberek többsége kormányváltást akar, ezért az ellenzéknek össze kell fogni ahhoz, hogy le lehessen váltani a kormányt.

    Ez az egyetlen esély. (...) Nincs értékközösség, sorsközösség van.

    Szerinte rossz húzás, hogy a baloldalon sokan "bunkósbotnak" használják az összefogás eszméjét. Mert le kell ülni az asztalhoz, ahol már ott várja őket az LMP.

  • Miközben a különböző utcai megmozdulások elkezdik betölteni a belvárosi köztereket, elkezdődött Hadházy Ákos, az LMP társelnökének beszéde. Hadházy egy önfej-törővel kezdi beszédét; arra kérte a Benczúr hotel dísztermét megtöltő hallgatóságát, gondolkozzon el beszéde alatt, minek tartja inkább magát:

    • magyarnak
    • európainak
    • embernek

    A végén aztán kiderült, hogy mind a három egyformán fontos. Hadházy fejtegetéseit arra húzta fel, hogy 1848-ban a forradalom, majd a szabadságharc is váratlanul sikeres volt, meglepte Bécset,

    Mehettek ők is az oroszokhoz kuncsorogni.

    Ezért április 8-án is reménykedni kell a meglepetésben. Mert a mai kormány is azt gondolja, mint anno az osztrák császár hogy a magyarok buták és csak viszálykodni tudnak.

  • Bod Péter Ákos a V18 Mozgalom nevében jött az LMP-hez, Balázs Péter majd a baloldali megmozduláson fog felszólalni. Az Antall-kormány alatt a Magyar Nemzeti Bank élén álló közgazdász, akit 2006-ban Orbán Viktor a két forduló között maga ajánlott miniszterelnök-jelöltnek, szavazásra buzdította a megjelenteket, és a kormány több más intézkedése mellett amiatt is háborgott,

    Miért cserélték le a Kossuth-nótát a Kossuth-rádió szignáljában.

  • Miért fél minden diktatúra március 15-től?: Mert a reformkor és a forradalom minden követelése az önkényuralom ellen irányul.

    - így kezdődött Gerő András történész és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter (egyébként szintén történész) beszélgetése, mely a moderátor Dömsödi Gábor direkt politikai humorsziporkái ellenére jóval érdekesebb volt egy átlag márciustizenötödikei szónoklatnál. Persze azért a párhuzamok és különbségek rajzolgatása sem maradt el; 1848 és 2018 legnagyobb különbségét Gerő abban látta, hogy ma már óriási a hitelességi deficit:

    Mikor lehetne ma egy ígéretet a „nemzeti közbecsület védpajzsa alá helyezni”?

    A történelemidézést a moderátor Dömsödi Gábor úgy próbálta lezárni, hogy ő napestig el tudná hallgatni a kiegyezés politikai vitáiról szóló értekezést, de „itt az idő, és ki kell állni az esőbe”, azaz ma a cselekvés (= a kormányváltás) a legfontosabb. Na ezt nem kellett volna. Az érvet Gerő és Jeszenszky azzal söpörték le az asztalról, hogy minden politikai cselekvés mögött politikai eszmék húzódnak meg, minden cselekvést eszmék fűtik és eszmék fogják össze, és a

    magyar politikának is az a legnagyobb baja, hogy a nacionalizmuson kívül minden eszme kikopott belőle.

  • A Benczúr hotel díszterme tökéletesen alkalmatlan egy választási kampányra rásegítő, lelkesítő megmozdulásra, de a mostani zivatarban mindenki áldja a programszervezőt, hogy nem vitte ki szabad térre a politikusokat és a szimpatizánsokat. Egyébként a párt politikus helyett politiko-tudományosra vette az idei március 15-ét, Gerő András és Jeszenszky Géza értekeznek a reformkorról, a forradalomról és a polgárosodásról. A politikai beszédek fél kettő körül kezdődnek.

Vissza az összes bejegyzéshez

Rovatok