Index Vakbarát Hírportál

Provokáció-e a kézfogás, mi a jobb, a hamburger vagy a bácskai rizses hús?

2019. szeptember 7., szombat 18:41 | aznap frissítve

Dübörög a kampányexpressz, mint egy vágányállításokra fittyet hányó elővárosi zónázó. A szombati események sorában felbukkan Kósa Lajos és Tarlós István, továbbá egy balul elsült csepeli kézfogás is, de kezdjük a Kampánynaplót mindjárt a nap menüsorával!

Bácskai János, a Fidesz ferencvárosi polgármestere ugyanis a színes szombati kampányesemények egyik nagy dobásaként a nem róla elnevezett bácskai rizseshúsból osztogatott ízlésesen kimért porciókat – küldte olvasónk a helyszínről a fotódokumentációval gazdagított beszámolót.

Bácskai egyébként 2010 óta a IX. kerület polgármestere, a fideszes politikus legutóbb, a 2014-es választáson a szavazatok 44,45 százalékával nyert, bő kétszáz szavazattal előzve akkori ellenzéki kihívóját, Gegesy Ferenc korábbi polgármestert. A kerületben Bácskai ellenfele most összellenzéki jelöltként Baranyi Krisztina lesz.

A kajára nemcsak Bácskai cuppant rá szombaton. Karácsony Gergely, az ellenzéki összefogás főpolgármester-jelöltje a kelet-pesti városrészekben, a 17. és 18. kerületben kampányolt, Facebook-oldalának beszámolója szerint utóbbi helyen „én is beszálltam hamburgert sütni”. És tényleg:

És most: az Indexnek köszönhetően egyébként meg se kell várnia október 13-át, máris szavazhat. Igaz, a kérdés marad gasztropolitikai vagy politikai gasztro vonalon, íme:

Ön melyiket kóstolná meg inkább?

  • 1352
    Várnék még egy kicsit, hátha elindul egy Zwack is valahol
  • 891
    Karácsony hamburgerét
  • 331
    Bácskai rizses húsát

Amúgy izgatottan várjuk, hogy a péntek óta hivatalosan szintén főpolgármester-jelölt Puzsér Róbert beszáll-e a gasztrobuliba, neki amúgy Gordon Ramsay személyében habitusában megfelelő példaképet is könnyű találni.

Visszatérve kerületi szintekre: Ferencvárostól kissé délre-délnyugatra, Csepelen is polgármesternőt indított az ellenzéki összefogás Erdősi Éva személyében. Erdősi szombat délelőtt a piacon járt, mint minden rendes magyar ember, és pláne mint minden kampányban lévő politikus. Szintén a piacon töltötte a szombatot a kerület fideszes polgármestere és alpolgármestere, Borbély Lénárd és Ábel Attila is. Erdősi úgy döntött, bemutatkozik, mert Borbély állítólag nem ismeri őt, hát odalépett a standjához.

A történetben innentől már kódolva van a feszültség, ugye? Nézzék Ábel Attilát akcióban, álló kamerával felvéve!

Mindeközben a Fidesz vezérkara Kötcsén indította be a politikai őszt Orbán Viktor vezetésével (az eseményről készült videóriportunkat hamarosan láthatják). A Kötcsei Piknik nevű rendezvényen Kósa Lajos volt debreceni és Rogán Antal propagandaminiszter, volt belvárosi polgármester, továbbá Tarlós István budapesti főpolgármester és -jelölt beszélt az önkormányzati választásról.

Tarlós, aki az elmúlt hetekben többek között olyasmiket nyilatkozott, hogy kicsit ábrándos és szereptévesztő az ellenzék kampánya, vagy hogy az ellenzék kampánya „revansista szemléletű, hevenyészett és változatosság nélküli destabilizálási kísérlet”, vagy hogy az ellenzék kampánya mögött sértett egykori SZDSZ-esek állnak, most azt mondta: „nem foglalkozom az ellenfelekkel”, hanem azzal foglalkozik, hogy mit csinált meg idáig, és mit, hogyan szeretne tovább folytatni.

Kósa arról beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy az ellenzéki együttműködés összeomlott, kevés helyen van érdemi együttműködés, az is inkább konfliktusos, Karácsony Gergely pedig annyira alkalmatlan, hogy a baloldali szavazók is annak látják. Rogán Antal szerint az önkormányzati választás nem ideológiai, politikai választás, hanem arról szól, hogy milyen embereket választanak a települések élére.

(Borítókép: újságíróknak nyilatkozik Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a kötcsei Dobozy kúriánál, 2018. szeptember 8-án. Fotó: Varga György/MTI)

Rovatok