Index Vakbarát Hírportál

Nem támogatja az ellenzék a kiugrott fideszest Szombathelyen

Kampánynapló - 2019. szeptember 13.

2019. szeptember 13., péntek 14:07 | aznap frissítve

Több mint 17 ezer mandátumról döntenek a választók az önkormányzati választáson

Egy hónap múlva, október 13-án több mint 17 ezer mandátumról döntenek a választók a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán. A választásra jogosult több mint 8 millió választópolgár mindegyike szavazhat lakóhelye polgármesterére, 3177 mandátum sorsáról döntenek a választók. A főpolgármester személyéről 1 millió 365 ezer budapesti szavazhat, írja az MTI.

Nem támogatja a baloldali ellenzék a kiugrott fideszest Szombathelyen

Nemény András az ellenzék polgármesterjelöltje Szombathelyen, a volt fideszes politikusok nem számítanak ellenzékinek - mondta egy sajtótájékoztatón Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő. A városban a kormánypárti Balázsy Péter mellett elindul a választáson Koczka Tibor alpolgármester is, akit nemrég zártak ki a Fideszből. Ungár szerint azonban azok, akik szerint az alpolgármester ellenzéki, nem ismerik a szó definícióját. Ha mindenki ellenzéki, aki a Fideszben összeveszett Hende Csabával, "akkor Orbán Viktor, a kormány nagy része és a Fidesz vezetésének nagy része is ellenzékinek számít" - mondta a volt honvédelmi miniszter, szombathelyi fideszes parlamenti képviselő konfliktusaira utalva.

Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere többek között azért különbözött össze Fidesz helyi szervezetével, mert központilag mondták meg, hogy árulónak kell hívni az ellenzékieket. A városban februárban többségbe került az ellenzék, miután a kormánypárti polgármester viszonya elmérgesedett alpolgármesterével. Koczka mögé augusztus 12-én beállt támogatónak a Jobbik, így nem mondható, hogy a teljes ellenzéki egység megvalósulna a megyeszékhelyen.

Hermánszegen indulna a legtöbb polgármester-jelölt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen indulna a legtöbb, szám szerint kilenc polgármesterjelölt az októberi önkormányzati választáson - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI érdeklődésére pénteken. 

A péntek reggeli adatok alapján nyolc olyan település is van, ahol nyolc polgármesterjelölt van: Boldva (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Egyházasrádóc (Vas megye), Görcsöny (Baranya megye), Királyegyháza (Baranya megye), Őrtilos (Somogy megye), Szeged (Csongrád megye), Tarnabod (Heves megye), Zalatárnok (Zala megye). Huszonkét településen hét polgármester-jelöltet jelentettek be az októberi választásra. Öt évvel ezelőtt a Pest megyei Tápióság volt a "rekorder", ahol 13 jelölt indult.

92 éves a legidősebb jelölt

Az október 13-ai választáson

Eljárást indított a NAIH az ajánlóívek miatt 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárást indított, mert számos bejelentés érkezett, hogy az önkormányzati választáson indulók ajánlóívein szereplő személyes adatokat valószínűsíthetően jogosulatlanul kezelték - közölte a hatóság az MTI-vel. 

A NAIH közleményéből nem derül ki, hogy pontosan mi vagy ki ellen indult az eljárás, de az elmúlt napok eseményei alapján feltételezhetően a józsefvárosi és/vagy az erzsébetvárosi összellenzéki polgármesterjelöltek és stábjuk ellen. Mint ismert, a Józsefvárosban induló Pikó Andrást és kampánycsapatát egy Facebook-csoportból a Magyar Nemzethez kiszivárgott fotó alapján azzal vádolják, hogy tiltott adatbázist építenek az ajánlóíveken található személyes adatokból. 

Toroczkai: 13 megyében lehet a Mi Hazánk listájára szavazni

Tizenhárom megyében vették nyilvántartásba a Mi Hazánk Mozgalom megyei listáját, a párt 34 polgármesterjelöltje és 1047 képviselőjelöltje gyűjtötte össze az októberi önkormányzati választásokon való induláshoz szükséges számú ajánlást - jelentette be a párt elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Toroczkai László elmondta: a legtöbb ajánlást Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében gyűjtötte be a párt, a leggyengébben pedig a fővárosban szerepeltek. Fájó pont, hogy például Komárom-Esztergom, illetve Pest megyében nem sikerült a listaállítás - tette hozzá.

Az MSZP-Párbeszéd ingatlanmutyi miatt aggódik a Óbudai-szigettel kapcsolatban

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője pénteken Budapesten - a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül korábban kormányhatározattal törölt - sziget sorompóval lezárt K-hídja előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az Óbudai-, vagy más néven Hajógyári-sziget nem Orbán Viktoré és nem a befektetőké, hanem a fővárosiaké, a környéken élőké. Szerinte a miniszterelnök nem a szigeten lévő római kori Hadrianus-palota helyreállítására készül, hanem egy sportlétesítményt, egy kajak-kenu központot akar építtetni ott. 

A szocialista Kiss László, az ellenzék közös III. kerületi polgármesterjelöltje szerint a Fidesznek "perverz fétise az ingatlanmutyi" és a fapusztítás. Hozzátette: a kerületi képviselő-testület nem képviseli az ott lakók érdekét, nem rendelt el változtatási tilalmat a területen. Közölte, az ellenzék a kerületi zöldfelületek fejlesztését, átlátható fakatasztert szeretne, tovább fásítási programot is indítana. Ígéretet tett arra, hogy a K-hidat lezáró sorompót - amelyre latin és cirill betűkkel is kiírták, hogy Stop - az októberi önkormányzati választások után eltávolítják.

Lázár végigbringázta Vásárhelyet, és rálelt a legfontosabb gondolatra

Mint írja közösségi oldalán: Újabb önkéntes nap. Az egyik legfontosabb gondolat talán most hangzott el Vásárhelyen: “jó lenne ha végre legalább az utak szélét rendben tartanák a gépekkel" - mondta egy hódmezővásárhelyi választópolgár.

Nahát, két polgármester-jelölt is átadta ugyanazt a miniszobrot

Kis megemlékezés keretében (melyen Fesztbaum Béla színész játszott a zeneszerző dalaiból) felavattuk az étterem falán elhelyezett miniszobrot (Kolodko Mihály alkotását), írta közösségi oldalán Moldován László, független polgármester-jelölt.

Ugyanez fideszes ellenfele, Vattamány Zsolt oldalán így olvasható: Seress Rezső újra a Kispipa étteremnél zongorázik. A világhírű zeneszerzőnk miniszobrát a napokban adtuk át Kolodko Mihállyal, a „gerillaszobrok mestrével”.

Főpolgármester-jelöltek egymás között: Puzsér feljelentette Berkit

A rendőrséghez fordult és feljelentést tett Puzsér Róbert stábja, mert szerintük a főpolgármesteri kampányba hirtelen berobbanó Berki Krisztián illegitim módon jutott a hivatalos jelöltséghez szükséges aláírásokhoz,  írta a Magyar Hang .

Még három hétig lehet delegáltakat bejelenteni a választási bizottságokba

A delegálás a jelöltek és a jelölőszervezetek érdeke, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, írja az MTI.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Rovatok