Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány: Nem vagyunk fejvadászok

2020. március 5., csütörtök 04:46

A Demokratikus Koalíciónak (DK) nincs hódító személyzeti politikája, „nem vagyunk fejvadászok”, mondja Gyurcsány Ferenc a Magyar Narancsnak adott interjúban arra a kérdésre, meglepte-e az MSZP reakciója arra, hogy két budapesti ősszocialista polgármester átlép az ő pártjába. Cáfolta, hogy újabb és újabb MSZP-seket, illetve akár alapszervezeteket kívánnának elcsábítani. 

A mozgás körülményeiről egyébként a volt kormányfő, a DK elnöke igen érdekesen nyilatkozott. A többi között Gyurcsány azt mondta az elmúlt hetek legnagyobb ellenzéki botrányáról, egyáltalán nem egyedi, ami történt, hiszen hónapok óta a  magánlakásán találkozgat fővárosi politikusokkal minden pártból, a két átlépő polgármester is megfordult nála, ott jelezték, hogy már meghozták a döntésüket. Erről akart beszélni Tóth Bertalan MSZP-elnökkel is, de előbb szivárgott ki a kilépés a sajtóhoz.

Ebben a szobában reggel kilenctől egyig-kettőig tárgyalok, aztán délután négytől este nyolcig-kilencig. A művészeti és tudományos élet képviselői, üzletemberek, politikusok váltják egymást. Az elmúlt két-három hónapban az összes budapesti ellenzéki polgármesterrel beszélgettem, nagyon sok vidékivel is.

MN: Tehát először önnel beszéltek a volt MSZP-s polgármesterek, és aztán jelentkeztek hivatalosan a DK-ba?

GYF: Itt ültek nálam, a legőszintébben azt hittem, hogy Budapestről, az országról fogunk beszélni. A találkozó felénél láttam, ők lényegében azért jöttek, hogy átlépjenek a DK-ba. A maradék időben arról beszélgettünk, hogy átgondolták-e, hogy milyen a viszonyuk a helyi DK-val. Kiderült, hogy magukban ezt már elrendezték. Most mit mondhattam volna? Abban maradtunk, hogy akit kell, belül tájékoztatunk, és egy-másfél hét múlva tartunk egy sajtótájékoztatót. De egy nap alatt kiszivárgott az Indexhez.

Gyurcsány szerint egyébként hiába szólt be neki az LMP-s Ungár Péter, a politikus akkor hallgatott, amikor ők igazolták át az egykor szocialista Demeter Mártát (más kérdés, hogy Demeter egy ideig független volt, mielőtt belépett az LMP-be).

Gyurcsány az interjúban a többi között az ellenzéki együttműködést veszélyeztető két témáról, az általa meghirdetett és egyre jobban képviselt egyetlen ellenzéki lista 2022-es igényéről, valamint a fővárosi szövetség, a városvezetést kihívó együttműködés kérdéseiről is beszélt.  A fővárosi együttműködést érintően válaszolt a színházakra, valamint a DK fővárosi kultúrpolitikájára vonatkozó kérdésekre. Például arra, hogy hogyan jutottak, ha egyáltalán jutottak egyezségre Karácsony Gergely főpolgármesterrel  a színházvezetők ügyében. A DK elnöke szerint „nem csak a kompromisszumos út állt nyitva”, Karácsony Gergely pedig lényegében rájuk erőltette a kormánnyal való megállapodást úgy, hogy „vagy ez lesz, vagy semmi”.

Gyurcsány szerint a fővárosi DK el sem jutott addig, hogy alternatív költségvetési javaslatot tegyen a színházak önálló fenntartására, holott a párt számára gyakorlatilag elfogadhatatlan, hogy „a kormány diktál a tizenkét kőszínházból hétben”. A DK elnöke szerint a fővárosi színházak vezetéséről döntő szakmai bizottság egy vicc, kormánypárti gittegyletet,

itt szakmai címke alatt politikai megbízottá lényegülőemberek mondanak véleményt az igazgatókról.

Gyurcsány ugyanakkor állítja, soha életében nem találkozott a legnagyobb vitát kiváltó Szabad Tér Színház vezetésére pártja által támogatott Benkő Nórával, egyszerűen az vezette őt és a DK-t ebben az ügyben, hogy ne engedjék a kormányt Budapestre, így a végül megkötött kompromisszum szerinte távlatokban semmiképpen sem jó. 

A DK elnökének retorikája szerint egyébként mindez nem ellenzéki hatalmi harc, hanem a következő választás nagy tétje, a kormányváltás esélyéről szóló vita. Ez utóbbival és a választási felkészüléssel kapcsolatban Gyurcsány az interjúban azt mondta, a Jobbik és az MSZP érdemi támogatottsággal bíró politikai erők lesznek a következő választáskor is, magyarán nem lenne érdekelt a 2022 előtti megszűnésükben. Abban ugyanakkor Gyurcsány biztos, hogy 2022-ben alakulni fog a magyar pártstruktúra, de most

az elnyúló politikai-hatalmi viták tényleg ártanak az ellenzéknek, ezért kell lezárni a választási együttműködés kérdéseit.

Gyurcsány megismételte azt is, csakis az egy közös lista és közös jelöltek konstrukciójában lát esélyt a kormányváltásra. Van azonban az ellenzéki oldalon, aki ezt másképpen látja (legutóbb éppen Jakab Péter Jobbik-elnök nyilatkozott erről az Indexnek), így az összefogás konstrukciója által kreált hírek között a közös lista még mindig a legnagyobb vitavárományos téma a következő hetekben.

Rovatok