Index Vakbarát Hírportál

Nem szavazta meg a koronavírus-törvény holnapi elfogadását a parlament

2020. március 23., hétfő 16:29 | aznap frissítve

137 igen, 52 nem aránnyal nem lett meg a 4/5-ös parlamenti többség a koronavírusos (köznapibb nevén: felhatalmazási) törvényjavaslat sürgős, kivételes eljárásban történő tárgyalásához és keddi elfogadásához. Nemmel az ellenzék szavazott, ugyanakkor a jogszabályt már jövő héten kedden 2/3-os többséggel egyedül is el tudja fogadni a Fidesz–KDNP frakciószövetség.

Orbán: A békeidőben érvényes szabályokkal nem lehet védekezni 

Az országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor a koronavírus elleni védekezéshez szükséges jogrendhez kért felhatalmazást a parlamenttől. A március 11-én a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetet 15 nap után az országgyűlésnek kell meghosszabbítania. A mostani veszélyhelyzet március 26-án jár le, ezért kedden már dönteni kellene a meghosszabbításáról. Ez megvalósíthatatlan a parlament normál menetrendje szerint, ezért a kormánypárt el akart térni a házszabálytól, amihez viszont négyötödös támogatás kell, tehát az ellenzék támogatására is szükség volt.  

A kormány ahhoz kért felhatalmazást határozatlan időre, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson. Az emberéletek védelmében és kizárólag a járvány elleni védekezéshez kért különleges jogrendről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese írt cikket az Indexre. Az ellenzék eleve nem támogatta, hogy a kormány ilyen korlátlan és rendkívüli hatalmat kapjon. Erről írt az Indexen Hadházy Ákos független képviselő és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is. 

Orbán Viktor a parlamentben lényegében ugyanazt mondta el, amit hétfő délelőtt az operatív törzs sajtótájékoztatója előtt összefoglalt az eddigi védekezésről. Orbán szerint a békeidőben érvényes szabályok mellett nem tudtak volna hatékony járványügyi és gazdasági intézkedéseket hozni. A dolgok szokásos rendjében Magyarországon nem lehetett volna megszervezni a kollektív védelmet. A veszélyhelyzeti jogrend hatalmazná fel a kormányt és adna eszközöket ahhoz, hogy megvédjék Magyarországot, érvelt a kormányfő. Orbán felsorolta a kormány által a rendkívüli helyzetben eddig megtett intézkedéseket, majd beszéde végén azt mondta: „Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni”. 

Tudósításunk a vitáról percről percre>>>

Az ellenzék a demokráciát félti

Fidesz: Minden felelősséget vállalunk 

Orbán: Ezt a válságot önök nélkül is meg fogjuk oldani

A frakciók képviselőinek felszólalása után Orbán Viktor reagált az elhangzottakra. A következőket mondta:

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (középen, jobbra) napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI) 

Rovatok