Index Vakbarát Hírportál

A dübörgő meg a zsémbes: bosszúságok járvány idején

2020. április 27., hétfő 08:03

Miután meghirdettük, hogy keresi az Index a járványhelyzet legbosszantóbb hülyeségeit, annyira sok olvasói levelet kaptunk, hogy egyetlen cikkbe bele sem fért minden dühöngenivaló. Ahogy a felhívásban írtuk, nem a mindannyiunk közös érdekében elviselendő kellemetlenségeket vagy az egyértelmű szabályszegéseket vártuk, hanem az önzésből vagy fafejűségből fakadó, idegesítő, néha abszurd apróságokat. A múltkor azokat vettük végig ezek közül, amik veszélyesek is, azáltal, hogy a vírus terjedésének dolgoznak.  

Most folytassuk azokkal, amik veszélyesnek ugyan nem veszélyesek, de megkeserítik az életet ezekben az otthonról dolgozós, kijárási korlátozásos időkben. Amikor az extrém élethelyzetben a türelem épp úgy hiánycikk, mint az élesztő, és

a legtöbb embernek rég elege van már a bezártságból, nem árt észben tartani, hogy könnyen lehet még ennél is rosszabb. Elég hozzá, ha

A járványhelyzettel együtt érkező bosszúságok szép nagy halmazát adják ki

azok a hétköznapi dolgok, amik a mostani körülmények között hirtelen nehézzé, körülményessé vagy egyenesen elérhetetlenné váltak. 

Bosszantóságban mondjuk egy jó kis fúrás mellett eltörpül, de persze azért bosszantó tud lenni az is,

amikor olyan új társas helyzetekben találjuk magunkat, amelyekre nincsenek kész mintáink, a régi forgatókönyvek nem működnek, mi meg esetlenül téblábolunk.

Az olvasói levelek alapján a járványhelyzet alapbajait tetéző bosszantó dolgoknak még egy nagy csoportja van: ezek

azok a koronavírusra adott reakciók, amikkel nem értünk egyet, amiket károsnak vagy amiket egész egyszerűen hülyeségnek gondolunk.

Sokan dühöngenek politikusok, különféle döntéshozók és hatóságok bizonyos lépései miatt. Ezekről már olyan sok szó volt, hogy most csak felsoroljuk, mik kerültek elő legtöbbször a levelekben:

De hasonlóan sokan voltak azok is, akiket az húz fel, ahogy más emberek reagálnak a koronavírusra.

És természetesen szép számmal jelentkeztek a felhívásunkra olyan olvasók is, akik szerint az Indexnél magánál nincs bosszantóbb. Végül itt egy válogatás tőlük:

(A cikkbeli idézetek az Indexnek küldött olvasói levelekből vannak. A levélírók nevét nem tüntettük fel, mert a legtöbb esetben vagy kifejezett kérés volt a névtelennek maradás, vagy nem tért ki a hivatkozhatóság mikéntjére a levél. Ha van olyan olvasónk, akitől idéztünk, és szeretné a neve feltüntetését, kérjük, írjon, és pótoljuk.)  

(Címlap és borítókép illusztráció: Fillér Máté / Index)

Rovatok