Index Vakbarát Hírportál

Boldog István terrorszervezetté nyilváníttatná és betiltatná Magyarországon az antifa mozgalmat

2020. július 7., kedd 11:56

A Facebookon számolt be arról a vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel gyanúsított fideszes képviselő, hogy azt javasolta a Fidesz-frakciónak: nyilvánítsák terrorszervezetté és tiltsák be az antifa mozgalmat Magyarországon.

Hasonló szándékról tett nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök is, mondván, biztosan az antifák állnak a George Floyd halála után kialakult tüntetések vagy inkább az azokon megjelent zavargások mögött. Röviddel ezután kiderült: az FBI egy, a The Nationhöz eljuttatott dokumentuma szerint nem talált nyomokat arra, hogy a mozgalom tagjainak közük lenne az akkori washingtoni zavargásokhoz. A dokumentumban felsorolják az erőszakos cselekményeket, mint amilyenek például a rendőrök téglával hajigálása, vagy az, hogy robbanóanyagot találtak egy táskában – ugyanakkor azt írják, nincs jele annak, hogy az antifáknak ehhez közük lenne.

Az antifa mozgalom tagjai általában baloldali, szélsőbaloldali politikai nézeteket vallanak, és gyakran felszólalnak az elnyomott kisebbségekért és a vagyon felhalmozása ellen. Gyakran szerveznek megmozdulásokat, és néhányan az erőszakos eszközöket sem vetik el, ha figyelemfelkeltésről van szó.

Hogy Magyarországon milyen aktivitással működik ma az antifa mozgalom, arról Boldog nem ír. 

Rovatok