Index Vakbarát Hírportál

Trump terrorcsoportnak minősítené az antifákat

2020. május 31., vasárnap 19:59

Donald Trump vasárnap azt tweetelte, hogy az USA terrorszervezetnek fogja minősíteni az antifa mozgalmat – írja a CNN. Az elnök már tavaly nyáron is bejelentette ugyanezt a Twitteren, bár akkor nem hozták meg a döntést. Trump szerint a jelenleg az USA több nagyvárosában zajló zavargások mögött antifasiszta csoportok állnak.

Az Antifa mozgalom tagjai általában baloldali, szélsőbaloldali politikai nézeteken vallanak, és gyakran felszólalnak az elnyomott kisebbségekért és a vagyon felhalmozása ellen. Gyakran szerveznek megmozdulásokat, és néhányan az erőszakos eszközöket se vetik el, ha figyelemfelkeltésről van szó.

A szövetségi hatóságok azt mondták, hogy tudnak arról, hogy külső csoportok bátorítják a békés tüntetőket, hogy erőszakot kövessenek el (bár több videón is az látható, hogy rendőrautók behajtanak a tömegbe, vagy hogy gárdisták festéklövedékkel lőnek a házuk előtt álló békés bámészkodókra).

A szövetségiek szerint a zavargásokban résztvevő szélsőségesek például anarchisták, fehér felsőbbrendűséget hirdetők és szélsőbaloldali aktivisták.

Rovatok