Index Vakbarát Hírportál

158-ra ugrott az új esetek száma, ez eddig a második legmagasabb szám

2020. augusztus 29., szombat 09:48 | aznap frissítve

Magyarországon 158 fővel emelkedett a beazonosított új fertőzöttek száma szombatra. Ennél magasabb napi új esetszám eddig csak egyszer volt: április 10-én regisztráltak 210 új fertőzöttet. Új haláleset nem történt a fertőzéssel összefüggésben, olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon

Az elmúlt napokban látható volt, hogy jelentősen emelkedni kezd az új esetek száma. Csütörtökre 91, péntekre 130 új fertőzöttet regisztráltak. Mindez összefüggésben állhat azzal, hogy az adatok szerint napi szinten 3-4 ezerrel több új tesztet végeznek el. Különösen figyelemreméltó, hogy augusztus 8-tól elkezdett tartósan emelkedni az aktív fertőzöttek száma.

A koronavírussal kapcsolatos szemlélet változását jól mutatja, hogy március 11-én akkor hirdetett ki  veszélyhelyzetet a kormány, zárta le a határokat, tiltotta be a sporteseményeket és a nagyobb közösségi rendezvények és rendelte el az egyetemek bezárását, majd pedig március 13-án az iskolák bezárását, amikor a napi új esetszám még csak 3 volt.

Orbán Viktor szombaton reggel az operatív törzs ülése után azt mondta: a határok újbóli lezárásával sikerül megakadályozni a külföldről behurcolt fertőzések emelkedését. A kormányfő szerint most még időben vagyunk, hogy  az ajtónkon kopogtató második hullámot megfékezzük. 

Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása, olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

Arra nehéz magyarázatot találni, hogy ilyen körülmények között miért nem mond le a kormány a szeptember 24-re a Puskás Arénába meghirdetett a Sevilla–Bayern München Európai Szuperkupa-döntőről, amelyre több ezer külföldit várnak. Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón azt mondta: csak úgy jöhetnek a szurkolók és a játékosok Magyarországra, ha negatív koronavírusteszttel rendelkeznek, és a repülőtérről egyenesen a stadionba viszik őket. A 64 ezres stadionnak csupán a harmadát tölthetik meg az UEFA döntése alapján, így minden harmadik helyet adnak csak el. Szigorú szabályok lesznek, és még az sem biztos, hogy a szurkolók is ott lehetnek a stadionban, mondta Gulyás az ATV kérdésére. Szlávik János infektológus is azt mondta az ATV-nek, hogy kicsit meredek dolog ilyen tömegrendezvényt tartanide ha betartják az előírásokat, akkor szerinte sikerülni fog.

A koronavírusról szóló kormányzati oldal a következő tanácsokat adja:

A hazai adatok részletesebben az alábbi grafikonjainkon is követhetők:

(Borítókép: Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozók koronavírus-fertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statisztákat készülnek vizsgálni a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelõ Kútvölgyi tömbjében Budapesten 2020. augusztus 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok