Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor uniós költségvetési vétója ellen indít petíciót Dobrev Klára

2020. november 21., szombat 14:00

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint nem lehet tétlenül nézni, ahogy magyar családok százezrei küzdenek a válsággal, miközben „a kormány nem segít nekik”. Dobrev Klára szerint Orbán Viktor inkább az Európai Unióval hadakozik, pedig segítséget éppen onnan várhatunk.

A miniszterelnök levélben tájékoztatta a soros német elnökséget képviselő Angela Merkelt és az uniós vezetőket, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

Az Európai Unió Magyarországot sok ezer milliárd forinttal segítené a válság leküzdésében, ha Orbán Viktor ezt elfogadná. Ezt a pénzt oda lehetne adni az embereknek, ezt kellene tenni

– közölte Dobrev Klára a Facebook-oldalán. A politikus azt is bejelentette: petíciót indít annak érdekében, hogy 

vétó helyett a kormány fogadja el az EU válságkezelő támogatását.

A petíció oldalán azt írják, hogy az uniós helyreállítási pénzeket csak az emberek támogatására lehetne költeni, ezért nem lehet ellopni sem.

A DK szerint azért vétózott Orbán Viktor az Európai Unióban, mert „ha ő és oligarchái nem szerezhetik meg ezt a pénzt, akkor az ne legyen a magyaroké sem”.

A magyar kormánynak (és a szintén vétózó Lengyelországnak) elsősorban az a problémája, hogy az unió következő hétéves költségvetési ciklusával összekötnék a jogállamisági feltételrendszert. Varga Judit az Indexnek ezt „ideológiai alapú fenyegetőzésnek” nevezte.

Az igazságügyi miniszter szerint semmilyen alapja nincsen annak, hogy politikai és ideológiai feltételekhez kössék az uniós pénzek kifizetését. Az Indexnek korábban azt mondta: ennek beemelése több ponton szembemegy az uniós jogszabályokkal, és „egy ideológiai alapon tervezett” szankciós eszközt akarnak elfogadni, amit Magyarország és Lengyelország ellen alkalmaznának.

Kialakult egy ideológiai fősodor, akik a magyar emberek helyett akarnak dönteni. Ez azonban nem volt benne a klubszabályzatban. Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, világos szabályok követésére vállaltunk kötelezettséget. Ehhez képest most ideológiai alapú fenyegetőzéssel szembesülünk

– jelentette ki Varga Judit a lapunknak.

Az ellenzéki pártok elítélték a vétót, álláspontjuk szerint a kormány lépése helyrehozhatatlan károkat okozhat Magyarországnak és a magyar embereknek.

Mivel az uniós pénzügyi csomag elfogadásához valamennyi tagállam beleegyezése szükséges, a folyamat most a magyar és a lengyel kormány vétóján megakadt. Ugyanakkor David Sassoli, az Európai Parlament elnöke és a parlamenti frakciók egyeztetése után kiadott közös közleményben az áll, hogy ragaszkodnak álláspontjukhoz az Európai Unió költségvetéséről, a koronavírus-járvány miatt létrehozott helyreállítási alapról, illetve a rendszerbe épített jogállamisági feltételekről.

Rovatok