Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó a Szájer-ügyről: Találgatások vannak a külföldi szolgálatok beavatkozásáról

2020. december 9., szerda 16:02

Szijjártó Pétert az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén Szájer József ügyéről is kérdezték, többek között arról, miként lehetséges, hogy csak napokkal később értesült a történtekről.

Az MTI beszámolója szerint a külgazdasági és külügyminiszter a felügyelete alá tartozó Információs Hivatal (IH) tevékenységével összefüggésben azt mondta:

a nemzetbiztonsági törvény szerint az IH látja el a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön található magyar szervek, létesítmények nemzetbiztonsági védelmét. Ez a külképviseletekre, az ott dolgozó diplomatákra és munkatársakra terjed ki, de az Európai Parlamentet, valamint a képviselőit érintően az IH-nak semmilyen hatásköre nincs.

Szijjártó Péter arról tájékoztatta a bizottságot, hogy az IH-hoz csak saját munkatársainak nemzetbiztonsági ellenőrzése tartozik.

Másokat érintő, életvitellel kapcsolatos információk és jelenségek feltárására, értékelésére irányuló tevékenységet az IH nem végezhet

– mondta a miniszter. Vagyis a Szájer-ügyben semmilyen hatáskörrel nem rendelkező titkosszolgálatot felügyelő miniszter ezért értesült csak később a történtekről.

A szocialista Molnár Zsolt szerint ha olyan esemény történik, amely Magyarország szuverenitását, tekintélyét, diplomáciai, politikai megítélését befolyásolja, azzal minden titkosszolgálatnak feladata van.

Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke azt kérdezte, nem tartaná-e helyesnek a miniszter a nemzetbiztonsági törvény módosítását, továbbá van-e információ arról, hogy külföldi titkosszolgálati beavatkozás történt Szájer József ügyében.

Szijjártó Péter azt felelte:

„minden kétséget kizáró” információja nincs, csak találgatások és részinformációk vannak.

Azt is hozzátette, hogy ezekről Bunford Zsolt, az IH főigazgatója tud adni tájékoztatást zárt ülésen.

A hvg.hu úgy értesült, a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén Bunford Zsolt részéről az hangzott el, hogy a hírszerzés nem tudott a Szájer József magánéletével összefüggő kockázatokról, de ez nem is az ő feladatuk. Arról is beszélt, nem tudnak arról sem, hogy lehetett-e bármelyik külföldi szolgálatnak köze az ügyhöz.

A jelenleg hatályos nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szerint az európai parlamenti képviselők esetében nem kell kezdeményezni a nemzetbiztonsági ellenőrzést.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője november 29-én váratlanul mondott le mandátumáról. Mint kiderült, ez összefüggésben lehetett azzal, hogy november 27-én egy brüsszeli szexbuliban vett részt, amellyel megsértette a belgiumi kijárási tilalmat. Szájer József az ereszcsatornán próbált sikertelenül elmenekülni a kiérkező rendőrök elől a helyszínről, a hátizsákjában pedig drogot találtak, de a politikus állítása szerint drogot nem fogyasztott, és azt sem tudta, hogyan került hozzá. A botrány kirobbanása után Szájer József kilépett a Fideszből. A hvg.hu megbízásából, a Medián által készített közvélemény-kutatás szerint rontott a Fidesz esélyein a Szájer-ügy.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok