Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: A hónap végére 4 millió beoltottunk lesz

Júniusban lehetnek szóbeli érettségik, addig minden vizsgázót beolthatnak

Vége
DBZOL20201022030
2021.04.08. 12:04
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért a Kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő ismertette a kabinet legutóbbi döntéseit.

  • A debreceni vakcinagyár 55 milliárdos beruházásának költsége rendelkezésre fog állni – erősítette meg Gulyás Gergely. Ebből mintegy 7 milliárdba kerül csak maga a vakcinagyártó részleg. A tudományos hátteret pedig a Debreceni Egyetem együttműködése biztosítja a Sinopharmot előállító kínai vállalattal.

  • Gulyás Gergely egyértelmű választ adott: nem. Ez egyébként egy hatékonyabb működést lehetővé tevő jogi forma, és csak akkor támogatják bármelyik egyetem átalakulását, ha a szenátus maga dönt az alapítványi formáról – tette hozzá.

  • A miniszter szerint 2021 lehet ez az év, és nagy valószínűséggel május vége és június eleje lehet ez a hónap. Persze ez nagyban függ attól is, hogy mennyien regisztrálnak még a továbbiakban oltásra, és mennyien kapják meg. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az oltottak számára is érvényesek lesznek majd a járványvédelmi ajánlások, mint például a maszk további viselete.

  • 2010 és 2019 között csökkent az öngyilkosságok száma Magyarországon, viszont 2020-ban már sajnos 5 százalékkal nőtt – erősítette meg Gulyás Gergely. Ez vélhetően a járvány miatti bezártság következtében emelkedhetett.

  • Gulyás Gergely nem kommentálta Magyar Orvosi Kamara állásfoglalását arról, hogy be kellene engedni a sajtó munkatársait a kórházakba. A miniszter szerint ezt az orvosok többsége máshogy gondolja, és egyébként sem kell a kórházakban kamerákkal ugrálni.

  • A kérdés arra vonatkozott, hogy mi történik, amikor a regisztráltakat már mind beoltották, és mi lesz azokkal, akik nem regisztráltak, de oltatlanok. Az oltást nem lehet kötelezővé tenni, ezt az egészségügyben megtehették volna, de nem tették. Ezért mindenkit biztatnak az oltásra, és kampányt indítanak a további regisztráció és az oltás mellett.

  • 1827 fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon. 

  • A mai Kormányinfó üde színfoltja volt Gulyás Gergely öltözéke. A 39 éves miniszter elegáns, sötét színű zakójához hibátlan érzékkel választott kék nyakkendőt, amely nagyszerűen harmonizált a tájékoztató kék hátterével. Alul viszont „business öltözetet” viselt ezúttal a tárcavezető: nem a zakóhoz tartozó öltönynadrág villant ki a totálképeknél, hanem egy trendi farmernadrág.

  • Van bármi köze a nyitás első lépéseinek a nyári Európa-bajnoksághoz? Gulyás Gergely: „Mindig értékelem azokat az újságírókat, akiknek egy nehéz helyzetben is van ideje viccelni. A kettőnek semmi köze egymáshoz.”

  • A legidősebb korosztálynál 90 százalék feletti az oltottság aránya, 65 év felettieknél 86 százalék. Sokan vannak, akik regisztráltak, de mégsem szeretnének vakcinát kapni.

  • Mintegy ötmillió tesztet végeztek eddig, ha szükséges, akkor gyorsítják ennek ütemét, de a jelenlegi helyzetben nem látják annak szükségességét, hogy az eddigi gyakorlaton változtassanak.

  • Jelen pillanatban 267 koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó van az országban.

  • Révész Máriusz képviselő az elektromos rollerek és kerékpárok ügyében fog egy kedvező módosítást benyújtani hamarosan a KRESZ jelenleg érvényben lévő szabályaihoz – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy már csak azért is támogatandó a kerékpározás megkönnyítése a fővárosban, mert mióta ellenzéki vezetésű lett, azóta gyakorlatilag állandósultak a dugók, autóval szinte járhatatlanná vált Budapest.

  • Gulyás Gergely leszögezte, hogy az ezeken található pénzek felhasználása korlátlan idejű, és remélik, hogy az idei nyár szabad lesz, a turizmus pedig rekordnyarat ér el.

  • Objektíven kell összemérni a 2019-es és 2020-as halálozási adatokat, vagy pedig az elmúlt öt év átlagát. Másfelé statisztikai összehasonlítás nem fog objektív eredményt mutatni. Vagyis az előbb említettek alapján elmondható, hogy nem romlottak a halálozási mutatók Magyarországon.

  • Az AstraZeneca oltásideje 12 hét, így annak megfelelően fogják beadni az oltást, ezen nem szeretnének változtatni, mert ezeket a kritériumokat az egészségügyi szakhatóságok szabták meg.

    Nem módosítanak az oltással kapcsolatos protokollon sem, és mivel a vakcina megfelel minden oltási követelménynek, ezért folytatják vele az oltást, ennek felvételére biztatott Gulyás Gergely. Jó példaként említette a több tízmillió brit beoltottat, így Angliában már leszálló ágba került a járvány.

  • Néhány kritika szerint nem az első dózishoz kellene kötni a lazításokat. Gulyás válasza: „Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy az egészségügyi tudományos kérdésekben nem a kormánynak kell véleményeket megfogalmaznia.” Az első oltást követően folyamatosan nő a védettség mértéke, a másodikkal még erősebb lesz. Aki az első oltást megkapja, annál a fertőződés kockázata is csökken, és még nagyobb mértékben csökken az esélye a súlyos, tragikus végkimenetelű megbetegedésnek. Összességében ezek az intézkedések a vírus terjedésére nincsenek hatással, a tömeg még csökken is a boltokban.

  • Gulyás szerint a Néppártból való távozás után a bőség zavarával küzdenek, mert minden jobboldali EP-frakció meghívta a fideszes képviselőket. Európai jobboldali erő jöhet létre, vagy bővülhet az olaszokkal és lengyelekkel együtt.

  • A miniszter felháborítónak tartja Petry Zsolt menesztését a Herthától; Németországnak arra kell válaszolnia, hogy még mindig jogállamról beszélünk-e. A szólásszabadság közös európai érték, szélsőségesnek nem tekinthető véleményeket egy jogállamban nem szoktak büntetni, ez súlyos ügy. Ha nem egy vicc lenne a hetes cikkely szerinti eljárás, akkor ez egy olyan dolog lenne, ami felvetné, hogy az alapvető értékek veszélybe kerültek Németországban.

  • A kormány meghallgatta a pedagógusszervezetek véleményét, egyeztetett a képviselőkkel, és lehetővé tette a tanárok soron kívüli beoltását. Mivel ennek eredményeként a pedagógusok már jelentős számban megkapták legalább az első oltást, így április 19-ig védettség fog kialakulni náluk. A kormány nem lát okot arra, hogy módosítson az iskolák április 19-re tervezett nyitásán.

  • Edzeni továbbra is csak versenyzői igazolással lehet; volt olyan terem, amelyik félreértette a szabályozást.

  • Sportrendezvényeken védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni, ez igaz a nyári Európa-bajnokság mérkőzéseire is.

  • A kormány még nem döntött arról, hogy az oltásigazolás milyen előnyökkel járhat, meg kell várni, hogy a beoltottak száma elérje a 3.5-4 milliót, utána elemezni kell a helyzetet. Addig is azonban, akik például már átestek a fertőzésen, azok mentesülhetnek a karanténszabályok alól. A vakcinaigazolás végső privilégiumairól csak mindezek után határoz majd a kabinet.

  • Gulyás szerint április végéig ki lehet ülni a vendéglátóhelyek teraszaira, ha így halad az oltási program.

  • A Magyar Falu Programon belül falusi vállalkozások támogatására hirdetnek pályázatot, első körben 25 milliárd forintos keretösszegre jelentkezhetnek kistelepüléseken működő, 10 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek. 2–10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatáshoz lehet hozzájutni.

    Bérekre, gépekre, műhelyekre, képzésre is fel lehet majd használni. A jelentkezés egyik feltétele, hogy egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a pályázó cégeknek.

  • Gulyásék arra kérik az ellenzéki pártokat, „függetlenül a korábban elkövetett bűnöktől”, hogy mindenkit buzdítsanak az oltásra. Örülnek, ha az ellenzék a saját felelőtlenségével szembesül, de mivel nincsenek kormányon, ezért ennek a hatása kisebb. Az uniós oltottsági átlag a fele a magyarnak, ehhez kellettek a keleti vakcinák is. 

  • Tegnap az Európai Gyógyszerügynökség világos döntést hozott: az AstraZeneca is megbízható és védettséget biztosít, az Egyesült Királyságban több mint 18 millió embert oltottak be vele. Minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Magyarországon is csak megbízható és bevizsgált vakcinát adnak be.

  • Az üzletek és szolgáltatások egy része újranyithatott, de a bértámogatás egész április hónapra megilleti őket. A hoteleknek és vendéglátoknak is jár a bértámogatás, amelyet eddig 69 milliárd forint értékben kérték a cégek; ez szinte naprakészen ki lett fizetve – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezzel is segíteni akarja a kormány a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, hogy túléljék a járvány okozta gazdasági nehézségeket.

  • Az újraindítás következő lépéseiről akkor döntenek, amikor elérik a hárommillió beoltottat; ez 5-6 napon belül lehetséges.

Rovatok