Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Jövő héten nyithatnak a teraszok, ha megvan a három és fél millió beoltott

2021. április 14., szerda 16:03 | aznap frissítve

Jövő héten nyithatnak a teraszok, ha megvan a három és fél millió beoltott – jelentette be szerdán a közösségi oldalán Orbán Viktor a kormányülést követően.

„A kormány az újranyitás következő lépcsőfokát 3,5 millió beoltottban határozta meg. Ha ezt elérjük, és reményeim szerint a következő hét közepén szerdán, csütörtökön ez meglehet, akkor kinyithatnak a teraszok” – mondta. 

Ismét visszakapjuk a régi életünk egy darabját. 

Hogy a vendéglátósoknak is könnyebb legyen, az őket terhelő teraszdíjat eltöröljük – tette hozzá a kormányfő.

Mint folytatta, a kormány döntött az iskolák újraindításáról is. „Csak fokozatosan és óvatosan haladhatunk” – húzta alá a kormányfő, aki türelmet és megértést kért a szülőktől.

„Úgy döntöttünk, hogy április 19-én, vagyis hétfőn kinyitjuk az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatos osztályait.”

A felső tagozatban marad az otthoni, digitális oktatás.

Számukra az oktatás a tantermi oktatás a középiskolásokkal egy időben, május 10-én indul meg.

Szót ejtett arról is, hogy mind itthon, mind a nemzetközi térben felerősödtek a vakcinák elleni politikai támadások, amelyeknek célja, hogy zavart keltsenek, és elbizonytalanítsák az embereket. Arra kérte ezért az embereket, hogy a felkínált vakcinákat fogadják el. 

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának megbízott elnöke az Indexnek nyilatkozva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a túl korai lazítás miatt lehetetlen lenne megfékezni a járványt. „A beoltott pedagógusoknál egy-két hét leforgása alatt nem tud kialakulni a megfelelő védettség, nem beszélve arról, hogy sok tanár hiába regisztrált, a mai napig nem kapott sms-t. Emellett a szülők és a diákok jó része még semmilyen védettséget nem szerzett, miközben folyamatosan arról beszélnek a szakemberek, hogy a járvány a fiatal korosztályra nézve is egyre veszélyesebb. Még mindig jobb, ha online megy az oktatás, mint sehogy” – fogalmazott portálunknak Komjáthy Anna, aki szerint érthetetlen, hogy a diákokat miért csak a szünetek idejére kötelezik maszkviselésre.

87 százaléka a pedagógusoknak nem is szeretne visszatérni hétfőtől a jelenléti oktatásra – derül ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös felméréséből, amelynek eredményeit a két szervezet képviselői keddi online sajtótájékoztatójukon ismertették. Egy budapesti iskolában meg azt találták ki, hogy az újranyitás idejére rovarirtást szerveznek, így odázzák el az újabb kényszerű összezártságot.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciáján a karmelita kolostorban 2021. január 21-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok