Index Vakbarát Hírportál

Már ősszel népszavazás lesz a Fudan Egyetemről

2021. június 14., hétfő 07:07 | aznap frissítve

Helyi szinten már ősszel is sor kerülhet a Fudan Egyetemről szóló népszavazásokra – mondta Baranyi Krisztina az RTL Híradónak.

A ferencvárosi polgármester arról beszélt, hogy jövő évig – amikor a kormány megtartaná a népszavazást – az állami és önkormányzati vagyont át fogják adni a kínai egyetemnek, és a Diákváros tervei megsemmisülnek. Tehát okafogyott lesz már egy vagy másfél év múlva szavazni erről – mondta. 

Hozzátette: épp ezért Ferencváros önkormányzata, illetve a fővárosi közgyűlés helyi népszavazásokat fog indítani a kérdésben. 

Ezeket sokkal gyorsabban, akár már idén ősszel is le lehet bonyolítani – mondta a polgármester.

Hozzátette: ha ezeken a szavazásokon elutasítják a Fudan Egyetem beruházását, és helyette a Diákvárost támogatják, akkor az „jogi kötőerővel” bír a kormánnyal szemben is.

Mindeközben pénteken Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arról beszélt, hogy országos népszavazásra is szükség van a Fudan ügyében, mivel ez nemcsak Budapest ügye, hanem az egész országé. Vasárnap pedig lezárult a főpolgármester és Baranyi Krisztina által kezdeményezett négynemes konzultáció is, ezen Baranyi szerint közel 30 ezren vettek részt. 

A Fudan Egyetem beruházásról kedden, a parlament tavaszi ülésszakának zárónapján az országgyűlés is szavazni fog, több más törvényjavaslattal egyetemen. 

Rovatok