Index Vakbarát Hírportál

Beépülő CIA-ügynök buktatta le a Budapesten elfogott magyar terroristát

2021. június 24., csütörtök 07:56

Bár a babérokat a Terrorelhárítási Központ (TEK) aratta le, az információ, amely a radikalizálódott V. Kende lebukásához vezetett, egészen messziről érkezett – tudta meg a Blikk. A lap információi szerint a szálak egészen az Egyesült Államokig, pontosabban a CIA központjába, a Virginia állambeli Langley-be vezetnek, és egy bravúros hadművelet bontakozik ki a háttérben.

A 21 éves V. Kende a futball-Európa-bajnokság egyik budapesti mérkőzésén akart robbantani, a Balatonon pedig autóval a tömegbe hajtani, végül azonban a Terrorelhárítási Központ kommandósai elfogták még június elején Budapesten. A Puskás Arénában telt ház esetén 67 215 ember életét veszélyeztette volna.

A lap információi szerint a CIA egyik hírszerzője beépült egy darkwebes felület felhasználói közé, és a munkája olyannyira eredményes volt, hogy neki köszönhetően egy egész iszlamista sejtet sikerült felszámolni. Amikor a kommandósok rajtaütöttek a radikálisokon, egyikük laptopján

a nyomozók egy a titkos chatszobát találtak, itt tartotta a kapcsolatot V. Kende a terroristákkal.

Ezt követően a CIA az információkat átadta a magyar társszerveknek, amelyek gyorsan a fiatal nyomára bukkantak, és megakadályozták két komoly merénylet végrehajtását is.

Ismerősei szerint V. Kende eléggé visszahúzódó volt, és valószínűleg arra vágyott, hogy végre valaki figyeljen rá. 

Keleti Arthur, az Informatikai biztonság napja független rendezvény alapítója a Blikknek arról beszélt, hogy a darkweb egy interneten keresztül működő hálózat, amely védelmet nyújt azok számára, akik harcolnak egy elnyomó rezsim ellen, de a terroristák és a szexuális ragadozók számára is ideális felület. Megjegyezte, hogy használatához csak egy speciális böngészőre van szükség, ami ingyenesen letölthető, és titkosítja a kapcsolatot a felhasználó és a szerverek működtetői között, ezért szinte lehetetlen visszakeresni a felhasználókat.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint a 21 éves kecskeméti férfi nem ismerte be bűnösségét, őt terrorcselekmény elkövetésének szándékával gyanúsítják. A gyanúsított védőügyvédje tagadta, hogy robbanószerkezet készítéséhez szükséges eszközöket találtak volna a házkutatáskor.

Ezzel szemben Hajdu János, a TEK főigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy a gyanúsított csőbombát akart készíteni, és ehhez már meg is vette a szükséges alapanyagokat. Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy V. Kende július 2-ig biztosan rácsok mögött marad.

Rovatok