Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki képviselők mégis összehívják a nemzetbiztonsági bizottság ülését

2021. július 21., szerda 15:26

Molnár Zsolt és Ungár Péter képviselőtársaimmal úgy döntöttünk, hogy összehívjuk a Nemzetbiztonsági bizottság ülését – közölte Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke.

A Pegasus-ügyként ismert lehallgatási botrány kirobbanása után jelezte a három ellenzéki képviselő, hogy rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik. A Fidesz-frakció azonban közölte, szerintük nem indokolt a bizottság összehívása.

A Fidesz már jelezte hétfőn, hogy nem jön el, de Pintér Sándor azt nyilatkozta, szívesen áll a bizottság rendelkezésére, ha zárt ülésen tud beszélni. Én arra kértem az imént a bizottság fideszes és KDNP-s tagjait, hogy ne akadályozzák a készséges belügyminisztert és tegyék lehetővé, hogy határozatképes legyen az ülés

– fogalmazott Stummer János a szerdai közleményében, amelyben közzétette a bizottság fideszes alelnökének küldött levelét:

„Tisztelt Halász János Alelnök úr!

Érdeklődéssel olvastam a hétfői napon Ön által jegyzett közleményt, amelyben politikai hangulatkeltésnek minősíti a Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésének összehívását célzó kezdeményezést.

Mivel az Ön nyilatkozatát követően Magyarország Kormányának tagjai, nevezetesen Pintér Sándor és Szijjártó Péter is pozitívan nyilatkozott a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén való személyes részvételüket illetően, én arra kérem Önt, fontolja meg álláspontjának megváltoztatását és a Fidesz-KDNP pártszövetség képviselői is vegyenek részt a bizottság soron következő ülésén.

Kérem biztosítsák az ülés határozatképességét, hogy az ülésre meghívót kapó Pintér Sándor belügyminiszter szándékainak megfelelően zárt ülésen tájékoztathassa közös bizottságunkat a "megfigyelési ügy" általa ismert körülményeiről.

Még a mai nap folyamán megtörténik részemről a Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésének összehívása. Kérem képviselőtársaival ne akadályozzák a belügyminisztert, hogy a magyar titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzéséért felelős Nemzetbiztonsági bizottságot - így Önöket is – informálhassa.

Konstruktív válaszában bízva,

Stummer János”

A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke hétfőn az Indexnek azt mondta, érzése szerint a lehallgatási botrány a magyar Watergate-botránnyá nemesül, és az, hogy mekkora ügy lesz belőle, „függ attól is, hogy milyen további információk látnak napvilágot, a közvélemény mekkora nyomást tud gyakorolni a kormányra, és a nyilvánosságban mekkora rengéseket kelt”.

Arról is tájékoztatta lapunkat, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen személyes adattal való visszaélés, jogosulatlan adatkezelés és az információs rendszerek megsértése miatt.

Rovatok