Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a kötcsei pikniken mutat irányt a kormányoldalnak

2021. szeptember 4., szombat 13:18 | aznap frissítve

Tavaly elmaradt, de idén ismét Kötcsére érkezett a kormánypárti elit: véleményformálók, értelmiségiek, politikusok, miniszterek és persze a miniszterelnök. Minden esetben a piknik kiemelt programja, hogy Orbán Viktor politikai helyzetértékelést tart, és irányt mutat a kormányoldalnak, a parlamenti választásokhoz közeledve ez most különösen aktuális lehet.

Mint azt megírtuk, a kötcsei találkozót vagy pikniket huszadik alkalommal rendezik meg, mottója ezúttal a Rákóczi-szabadságharc zászlóira hímzett latin jelmondat lett: Cum Deo pro Patria et Libertate, amelynek jelentése: Istennel a hazáért és a szabadságért.

Pénteken Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára posztolt képet a közösségi oldalán. „Előbb próbára, aztán munkára. – Felkészülés a holnapi kötcsei találkozóra” – írta az államtitkár a megosztott képhez, amelyen Orbán Viktor társaságában látható, amint elmélyülten egyeztetnek. A miniszterelnök nemrégiben nevezte ki maga mellé politikai igazgatónak.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a kötcsei piknikre a Fidesz parlamenti frakciójának minden tagja hivatalos. A találkozót a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) szervezi. Az előzetes sajtóhírek szerint a miniszterelnök a beszédében a járványra, a bevándorlásra, a családpolitikára és persze a választási kampányra helyezi a fókuszt.

Orbán Viktor egy hat másodperces videót is megosztott az érkezéséről a Facebook-oldalán:

A kötcsei találkozóra érkezett többek között még Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, a Ferencváros elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész, Nagy Feró Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, dalszövegíró, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója.

A Népszava tudósítása szerint a Kötcsére érkező Szijjártó Pétert a Pegasus-botrányról kérdezték a sajtó jelen lévő munkatársai, a miniszter azonban nem tudott érdemi információval szolgálni, nem tudja, hogy kik használták, ha használták egyáltalán, illetve nem találtak törvénysértést sem az esettel kapcsolatban.

Szijjártó Péter újságíróknak az MTI híradása szerint azt is kijelentette Kötcsén: Magyarország abban érdekelt, hogy az Európai Unió erős legyen, de ennek érdekében a szövetségnek is változnia kell.

A miniszter kifejtette, hogy Magyarország exportjának 77-78 százaléka az EU-ba irányul, ezért az országnak és az EU-nak is érdeke a magyar uniós tagság. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ma is az ország európai uniós tagságára szavazna.

A magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni csütörtöki budapesti mérkőzésén történtekre reagálva elmondta: fel kell lépni a rasszista megnyilvánulások, a magyarokat érintő „bántó általánosítás”, és a kettős mérce ellen. Fel kell lépni az ellen is, hogy ellenséges, rasszista hangulatról beszéljenek a budapesti mérkőzéssel kapcsolatban.

Voltak rasszista megnyilvánulások, de ennek alapján 60-70 ezer ember viselkedését minősíteni képtelenség 

– fogalmazott a miniszter.

Parragh Lászlót az augusztus végén botrányt kiváltó kijelentéséről kérdezték, korábban azt mondta, nehezen viseli, ha a kisfia tanára „a fiúkhoz vonzódik”. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke most azt mondta: egy mondatot sem akar visszavonni nyilatkozatából, többet ugyanakkor nem volt hajlandó nyilatkozni a témával kapcsolatban.

Varga Judit igazságügyi miniszter szintén újságíróknak arról beszélt, hogy az elmúlt évek válságaira nem „több Európa” a válasz, hanem jobb minőségű, „okosabb” Európára van szükség.

Az MTI szerint azt is kijelentette: vitát fog kezdeményezni az EU jövőjéről, ebben arról lesz szó, hogy az elmúlt évek válságaiból tanulva milyen választ kell ezekre adnia Európának.

Ott kell erősíteni az integrációt, ahol annak hozzáadott értéke van

– fogalmazott.

Az igazságügyi miniszter a héten részt vett az alpbachi Európa Fórumon, onnan jelentkezve a közösségi oldalán közölte: Magyarország továbbra is elkötelezett Európa és az unió mellett, a kormány építeni akarja ezt a közösséget, nem pedig mesterkélt ideológiai vitákkal szétzúzni az egységet.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a kormány nagyobb felelősséget vállal a meddőségi kezelésekben, amelyeknek az ára jelentősen csökkent, továbbá nem tudok olyan adatról, amely szerint nő a számuk azoknak, akik külföldön veszik igénybe a kezeléseket.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kijelentette:

a magyar járványkezelés mintaszerű, ebben közmegegyezés van Európában, a WHO-nál, és a szomszédos országokban.

„Magyarország biztos pont a bizonytalan világban”

Orbán Balázs hosszú bejegyzést osztott meg a Facebook-odalán a kötcsei piknikről, összefoglalta, hogy melyek azok a témák, kihívások, amelyekkel a kormányoldalnak foglalkoznia kell.

A koronavírus miatt sajnos tavaly ebben a körben nem tudtunk találkozni, így azok az alkalmaink, amikor nemcsak a napi politikáról szoktunk beszélgetni, hanem tágabb kitekintésben is, elmaradtak. Most ezt szeretnénk pótolni, éppen ezért ma hosszú és tartalmas tanácskozásra számítunk

– írja Orbán Balázs.

Azt is hozzáteszi, azért tudnak ma találkozni, mert „az oltás működik, Magyarország működik”.

Az államtitkár szerint egy bizonytalanságokkal teli világba érkeztünk, egyesek azt mondják, hogy világrend nélküli világ alakul. Orbán Viktor ezt azonban úgy szokta megfogalmazni: „népvándorlások és járványok korában vagyunk”, a kormány pedig azon dolgozik, hogy Magyarország egy sikeres ország legyen, ami jól tudja ezeket a kihívásokat kezelni.

Magyarország számára az Európai Unió a legélhetőbb keret, ami az elmúlt 100 évben a rendelkezésünkre állt. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az Európai Unió megmaradjon és egyben maradjon. Azonban számos kihívás és nehézség áll a közösség előtt

– fogalmaz az államtitkár.

A problémák között említi a versenyképességet, „adóssághegy dőlhet ránk, nem tudjuk érvényesíteni az akaratunkat a világban és egyre inkább egy gyenge közösség képét mutatjuk”. Azt is írja, küzdeni kell Európa jövőjéért, és küzdeni kell az Európai Uniónak az egyben maradáséért.

Orbán Balázs szerint ezt nem mindenki gondolja így: vannak brüsszeli bürokraták, illetőleg olyan baloldali, liberális politikai csoportok, akik még ebben a nehéz helyzetben sem a problémák orvoslásán, hanem a progresszív, liberális ideológiai programjuk előtérbe tolásán dolgoznak.

A kormány ugyanakkor úgy látja „Magyarország egy biztos pont ebben a bizonytalan világban.”

Azt szeretnék, hogy ez a biztos pont meg tudjon maradni, és erősödni tudjon az ország. „Mind a családtámogatási politikánk, mind a adósságcsökkentési politikánk, mind a segély helyett munka elve, mind a nemzeti identitás védelme, a nemzeti érdekekért való kemény kiállás politikája, megerősítette Magyarország pozícióját az elmúlt több mint egy évtizedben” – teszi hozzá az államtitkár.

A választási évvel kapcsolatban azt írja: arról fognak dönteni a választók, hogy a kormány politikája folytatódjon, vagy, hogy oda menjünk vissza, ahol 2010 előtt voltunk.

A baloldal vezetője Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, s amit eddig biztosan tudunk, hogy neki és szövetségeseinek ez az ajánlatuk. Mi arra szeretnénk bátorítani a magyar választópolgárokat, hogy tartsanak ki az elmúlt 11 évben követett politika, az erős Magyarország gondolata mellett

– írja Orbán Balázs.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2021. szeptember 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok