Index Vakbarát Hírportál

A vagyonos gyüttment, a DK ügyvédje és a volt alpolgármester küzdenek a szavazatokért

2021. szeptember 7., kedd 14:51

Az előválasztás egyik legizgalmasabb összecsapása Vas megye 1-es számú választókerületében várható. Szombathelyen az LMP-s Ungár Péter, a DK-s Czeglédy Csaba és az Új Világ Néppárt színeiben a volt alpolgármester, Koczka Tibor is ringbe száll.

A gyüttment

Ungár Péter az Országgyűlés legfiatalabb tagja, 1991-ben született Budapesten Schmidt Mária fiaként, aki a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik főideológusa. Ungárnak több médiaérdekeltsége van, ilyenek például az Azonnali és a szombathelyi központú Úgytudjuk.hu.

Én tudom, hogy egy gyüttment vagyok egy érdekes családból, a magánéletem sem a legszokványosabb. Még zsidó is vagyok

– fogalmazott a családi vállalkozásoknak köszönhetően vagyonos politikus a tegnapi előválasztási vitán, ahol arról is beszélt, hogy politikai alapon, az önkormányzati választási összefogás és Nemény András polgármesteri kampánya miatt került a városba.

Az LMP politikusát támogatja az előválasztáson a Jobbik, az MSZP–Párbeszéd és a Momentum is.

Az ügyvéd

Czeglédy Csaba az MSZP-ben kezdett politizálni, 1998 óta egy megszakítással önkormányzati képviselő Szombathelyen, 2006 és 2010 között alpolgármester.

Czeglédy Csabát és húsz társát költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolják, de ártatlannak vallja magát. A jogászvégzettségű politikus neve az elmúlt napokban a Borkai-ügyet kirobbantó ördög ügyvédjével összefüggésben került a címlapokra.

Én a mai napig ezer sebből vérzek, vagyontalanná tettek, elszakítottak a családomtól, ennek a fájdalmát nap mint nap érzem, de mindennap levegőt veszek, felkelek, és intézem a szombathelyiek ügyes-bajos dolgait

– mondta az előválasztási vita záróbeszédében Czeglédy Csaba, aki 2018-ban már a DK listáján szerepelt képviselőjelöltként, és az előválasztáson is a Demokratikus Koalíció színeiben áll rajthoz.

A volt alpolgármester

Koczka Tibor 1985-ben kezdett sportújságíróként dolgozni a Vas népénél, később több mint egy évtizedig volt szerkesztő és szerkesztőség-vezető a közmédiánál. 2014–2019 között a fideszes városvezetésben alpolgármesteri pozíciót töltött be.

Koczka az Új Világ Néppárt jelöltje az előválasztáson, de sokáig az is kérdés volt, hogy egyáltalán elindulhat-e. Az eredeti felállás szerint az egykori alpolgármester a Párbeszédtől kapott volna befogadónyilatkozatot, ez viszont nem érkezett meg.

Végül a Czeglédyt indító DK segítette ki az egykori alpolgármestert, így a három jelöltből kettő is Gyurcsány Ferencék frakciójához csatlakozna egyéni győzelme esetén, ha az ÚVNP-nek nem sikerül a frakcióalapításhoz minimum szükséges öt mandátumot nyernie.

Kiélezett küzdelem

Szombathely rendkívül szoros csatatérkörzetnek számít, a Závecz Research 2020 májusi, szeptemberi, valamint 2021 januári felmérése is erről árulkodott, pedig akkor még máshogy nézett ki a mezőny: az exjobbikos Bana Tibor a megyeszékhelyen indult volna, de Vas megye 3-ban áll rajthoz. A momentumos Iker Áron sincs versenyben, pártja Ungár Péter mögé sorolt be.

A Medián július végi, az LMP megbízásából készült választókerületi, reprezentatív, 1700 fős felmérésében a kormányváltást akarók 45 százaléka Ungárt, 44 százaléka Czeglédyt támogatta.

Valószínűsíthető, hogy az LMP-snek nagyobb tartaléka lehet, de kérdés, hogy ebből a csoportból mennyire hatékonyan tud mozgósítani az előválasztásra: a párt nélküliek körében 41 százalékon állt a kutatásban, Czeglédy csak 23 százalékon. A felmérésben Koczka Tibor még nem szerepelt.

Hende Csaba lesz az ellenfél?

2018-ban a Fidesz–KDNP jelöltje, Hende Csaba nyerte a körzet egyéni mandátumát, 49,92 százalékkal. A szocialista Nemény András – akit később a város polgármesterévé választottak – 30,52 százalékkal zárt a második helyen, a jobbikos Balassa Péter követte őket 12,58 százalékkal.

A kormánypártok várhatóan ismét Hende Csabát indítják, bár Koczka Tibor a tegnapi vitán megemlítette, hogy tudomása szerint nem az egykori honvédelmi miniszter lesz a jelölt.

Július közepén Hende arról beszélt, hogy Ungár egy trójai faló, és ha bekerül a parlamentbe, a megfelelő pillanatban átáll a Fideszhez. Azt is hozzátette, ő azt szeretné, ha Ungár nyerné az előválasztást, mert akkor a szombathelyiek nem tudnának rossz döntést hozni.

Ungár Péter erre úgy reagált, hogy optimizmusra ad okot, ha a kormánypárt oda jutott, hogy saját magukkal próbálják ijesztgetni a választókat.

A Medián felmérése nagyobb esélyt adott Ungár Péternek Hende Csaba ellen, egy ilyen felállásban az LMP-s 47 százalékot kapna, szemben a kormánypárti 45 százalékával. Czeglédy ellen viszont a kutatásban megkérdezetteknél 48–42-re vezetett a Fidesz–KDNP politikusa.

A Partizán által rendezett tegnapi vitáról itt számoltunk be részletesen.

(Borítókép: Ungár Péter, Koczka Tibor, Czeglédi Csaba. Fotó: Balogh Zoltán / MTI, Rostás Bianka / MTI, Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok