Index Vakbarát Hírportál

Merkel megy, Scholz jön?

2021. szeptember 26., vasárnap 21:56

A nap legfontosabb történése egyértelműen a németországi választás volt. A lehető legtöbb szemszögből próbáltuk képbe hozni az Index olvasóit, hiszen a mostani döntés a kontinens sorsát és Magyarország jövőjét egyaránt érinti.

Mindenekelőtt összefoglaltuk a 16 év után leköszönő Angela Merkel kancellár legemlékezetesebb politikusi pillanatait. Kezdve belépésétől a nagypolitikába, egészen a legutóbbi időkig, a visszavonulásáig. Aztán bemutattuk a mostani választások menetét és tétjét, az eldurvult választási kampány stiláris mélypontjait, és az utódjelöltek karakterét is.   

Az utolsó előrejelzések csak tovább fokozták a várakozásokat, mivel kiderült: felettébb kacifántosnak és szorosnak ígérkezik a német pártok versenye, és a legkülönfélébb koalíciós képletek állhatnak elő végül. 

Bár a konzervatív kancellárjelölt külön megemlítette Magyarország szerepét és jelentőségét is az európai egységben, az első exit poll adatok mégis inkább baloldali sikert sejtettek. Ebben a pillanatban úgy áll a helyzet, hogy szorosan bár, de szociáldemokrata győzelem várható, de még teljes bizonyossággal nem dőlt el semmi. Az Index percről percre figyeli az eseményeket, azaz a szavazatok összesítését, a fejleményeket itt követheti mindenki. 

A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye, a Bocuse d'Or világdöntőjén holnap Lyonban porondra lép a magyar válogatott, és az Index is a helyszínen van. A magyar versenyzők próbafőzéseit is figyelemmel kísértük, nem sokkal az elutazás előtt készítettünk videóanyagot a csapattal, majd a helyszínen a Bocuse d'Or magyar csapatából Veres István séf, Széll Tamás coach és Hamvas Zoltán elnök szólalt meg nekünk. Nézze meg exkluzív videóinterjúnkat!

Femina

Mi történik a testeddel, ha nem eszel cukrot? Az idegrendszert is megviseli a kezdeti megvonás.

A cukor csökkentése, kiiktatása esetén az első időszakban változatos negatív tünetek jelentkezhetnek. Az érintettek többek között fejfájást, hangulatzavarokat, lehangoltságot, fáradtságot, tompaságot és szédülést tapasztalhatnak, tehát a cukormegvonás mind fizikailag, mind mentálisan megterhelő lehet. A femina erről a jelenségről írt.

Dívány

Így tesz tönkre a feldolgozatlan trauma.

Az emberi agy a világ legjobb szuperszámítógépe, melyben százmilliárd idegsejt munkálkodik, hogy feldolgozza az őt érő ingereket, benyomásokat, formálja és elraktározza az ember emlékeit. Egy súlyos megrázkódtatás azonban felrúghatja a rendszer normális működését, ami testi és lelki téren is komoly, akár évekig tartó károkat okozhat. A Dívány cikkében a feldolgozatlan trauma következményeiről olvashatunk.

Az én kutyám

Nem szereti a kutyád a gyerekeket? Így kezeld a helyzetet!

Előfordulhat, hogy a kutya nem kedveli a gyerekeket. Ennek leggyakrabban az oka az, hogy fél tőlük. Erről írtunk Az Én Kutyám oldalán.

Rovatok