Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Külön indulunk Márki-Zay Péterrel

2021. október 6., szerda 21:44 | aznap frissítve

Délután 18 órától tárgyalt egymással a budapesti városházán Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely. Az ATV a helyszínen a megbeszélést követően elérte Márki-Zay Pétert, aki azt mondta, hogy a közvélemény-kutatási adatokat egyeztették. Abban egyetértettek, hogy jövő tavasszal kormányváltás kell, de arról nem született döntés, hogy Márki-Zay Péter visszalépne Karácsony Gergely javára, sem arról, hogy ugyanez megtörténne fordítva. 

Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta:

Elmondtam Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket. Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét.

Úgy fogalmazott, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, hogy visszalép az előválasztás második fordulójában, most azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Szavai szerint most külön indulnak a második fordulóban.

„Mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett” – zárta a bejegyzését a főpolgármester.

Márki-Zay Péter, miután Karácsony Gergely a Facebookon bejelentette a mai tárgyalásaik után, hogy külön indulnak a második fordulóban, a 444-nek azt mondta:

Külön nekem most nagyobb esélyem van, mint Karácsonynak, ha beállok mögé.

A közvélemény-kutatások, a közösségi médiás adatok és visszajelzések alapján úgy látja, hogy Karácsony Gergely nem fogja tudni Dobrev Klárát és utána Orbán Viktort legyőzni, erről próbálta meggyőzni a főpolgármestert. Karácsony Gergely szerinte jogosan hivatkozik arra, hogy eddig arról volt szó, hogy beáll mögé Márki-Zay Péter, és erre buzdítja támogatóit is, de az új felmérések alapján ez ellehetetlenült.

Márki-Zay Péter szerint Karácsony Gergely és az őt támogató pártok jobban járnának, ha mögé állna be a főpolgármester, de erről háromórás beszélgetésen sem sikerült meggyőznie. Ugyanakkor megerősítette, hogy a mai döntéstől függetlenül minden eddigi ajánlatát fenntartja Karácsony Gergely irányába:

Maximális garanciát adok neki attól függetlenül, hogyha egyedül nyerem meg, akkor is nagyon szívesen veszem, ha a kormányzati munkában az ő tapasztalata is ott van, az őt támogató pártok természetesen részesei a koalíciónak.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy nem csinál hiúsági kérdést a visszalépésből, de az adatokat nem tudja másképpen értelmezni, mint hogy ha beállna Karácsony Gergely mögé, akkor Dobrev  Klára nyerné az előválasztást, a tavaszi választást pedig Orbán Viktor. 

Jelen állás szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában három név szerepel majd a szavazólapokon.

A Párbeszéd, az MSZP és az LMP támogatásával induló főpolgármester és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje között már napok óta megy az egyeztetés arról, hogy ha összefognak az ellenzéki előválasztás második fordulójában, ki lépjen vissza a másik javára. Szerdán Márki-Zay Péter a Medián kutatására hivatkozva már azt mondta, hogy nem neki kell visszalépnie, holott kedden még azt mondta, hogy ha Karácsony Gergely nem teszi ezt meg, akkor ő fog visszalépni

A budapesti főpolgármester erre válaszolva bejelentette, hogy „nem visszalép, hanem előre”, és hatalomtechnikai játszmákat emlegetett. Márki-Zay Péter erre azzal válaszolt, hogy „hiteles adatok alapján” Karácsonynak esélye sincs arra, hogy akár Dobrev Klárát, akár Orbán Viktort legyőzze.

A közvélemény-kutatások szerint Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek – ha egyikük visszalép és a szavazói leszavaznak a másikra – jó esélye lenne Dobrev Klára legyőzéséhez az ellenzéki előválasztás második fordulójában, külön-külön azonban szinte biztos, hogy vereséget szenvednének tőle. 

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. október 3-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok