Index Vakbarát Hírportál

Összeülnek a V4 kormányfői a migrációs válság miatt

2021. november 22., hétfő 17:13

Budapesten tárgyalnak kedden a V4-országok kormányfői Lengyelország kezdeményezésére.

Az elmúlt hetekben tovább nőtt az Európára nehezedő migrációs nyomás, holnap ezért rendkívüli V4-csúcsot tartunk Budapesten – közölte Orbán Viktor Facebook-oldalán hétfőn.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a V4 soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője, Orbán Viktor a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnökkel folytat megbeszélést.

Ezzel egy időben Piotr Müller lengyel kormányszóvivő arról adott tájékoztatást, hogy Mateusz Morawiecki a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt kezdeményezte a V4-kormányfői találkozót.

A lengyel miniszterelnök vasárnap a balti országokban a Lengyelország és a három balti állam keleti határán kialakult helyzetről tárgyalt. Az elmúlt hetekben komoly feszültségek forrásává vált a lengyel–belarusz határon kirobbant migránsválság. A lengyel kormány szankciók lehetőségét fontolgatja Belarusszal szemben, amibe beletartozik a tranzit- és kereskedelmi határátkelőhelyek lezárása is.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Wpolityce.pl hírportálon hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy keletről komoly biztonsági fenyegetések érik az Európai Uniót, ezért a legfontosabb ügyekre kell fókuszálni.

Keleten valóban veszélyessé válik a helyzet

– hangsúlyozta. Azt is mondta, szerinte eljött az ideje, „hogy az EU-ban végül felülkerekedjen a józan ész”. Morawiecki szerint az Európát keletről fenyegető válságnak a fonalai „mind Moszkvába vezetnek”.

A lengyel kormányfő kifejtette: országa egy „komoly, jogállamiságot betartó, hatékony és a kötelességvállalásait teljesítő állam”, és aligha van most szükség olyan, az egyébként jogállamisággal összefüggő ügyekre, mint az uniós alapszerződés 7-es cikkelye körüli vita.

Hétfői levelében Orbán Viktor arra kérte az Európai Bizottságot, hogy függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritása, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit. A miniszterelnök szerint „a tagállamokat nem lehet felelősségre vonni vagy büntetni azért, mert működőképes – egyszersmind arányos – megoldásokat alkalmaznak a mindnyájunkat fenyegető kihívásokra”.

Rovatok