Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a Covid elleni oltás menthet életet

2021. november 25., csütörtök 17:28

Bár jelenleg egyértelműen a koronavírus elleni védekezés a legfontosabb, más oltások is életet menthetnek az őszi-téli időszakban – jelentette ki az Indexnek Békássy Szabolcs háziorvos, utalva arra, hogy az influenza és a tüdőgyulladás elleni vakcina felvétele is indokolt; a sorrend azonban nem mindegy.

Hazánkban jelenleg rengetegen szenvednek légúti panaszoktól, a betegforgalmi adatok évtizedes csúcsokat döntenek. A kórházi főigazgatóság (Okfő) országos kollegiális szakmai vezető háziorvosa, Békássy Szabolcs lapunknak elmondta: szeptemberben és októberben naponta átlagosan 350 ezren fordultak a háziorvosi praxisokhoz, ami nemcsak komoly terhet, de komoly felelősséget is rótt a szakemberekre azzal, hogy bizony a tünetek alapján nem könnyű eldönteni, hogy koronavírusról vagy más betegségről van szó.

Ebben sokat segít a rendelői tesztelés, ami néhány héttel ezelőtt indult el, de szintén megkönnyíti a munkánkat, ha a páciensek betartják az eljárásrendet: ez alapján a légúti betegek csak előzetes telefonos egyeztetés után látogathatnak el a rendelőbe személyesen

– mondta lapunknak Békássy Szabolcs.

A Háziorvosok Online Szervezetének (Haosz) alapítója beszélt arról is, hogy az elmúlt hetek orvosi gyakorlata egyértelműen azt mutatta, hogy a koronavírus elleni védőoltások hatékonysága meredeken csökken négy hónap elteltével, így azok, akik tavasszal vagy a nyár első felében részesültek alapimmunizálásban, mindenképp vegyék fel a harmadik, emlékeztetőoltást is.

Milyen más oltás kell még?

„Noha az influenza már most jelen van hazánkban, vélhetően tömeges megbetegedéssel csak decemberben kell majd számolni” – mondta a háziorvos.

A szakemberek előrejelzése szerint míg tavaly tulajdonképpen elmaradt az influenzajárvány, idén visszatérhet, méghozzá a korábbiaknál jóval intenzívebben. Ennek oka, hogy bár a beltéri maszkviselést bevezették hazánkban, más szigorú járványügyi intézkedések nincsenek érvényben, vagyis lényegesen többet járunk közösségbe, mint tavaly ilyenkor. Emellett a pandémia idején javarészt a bezártság miatt sokak immunrendszere legyengült, a szervezet állóképessége csökkent.

Békássy Szabolcs szerint éppen ezért fontos, hogy életkortól és krónikus betegségektől függetlenül mindenki adassa be az influenza elleni védőoltást, ami szintén életet menthet.

Ezekben a napokban sokan veszik fel a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagját. Azok, akik ugyanolyat kérnek, mint első kettőre, ezzel párhuzamosan az influenza elleni védőoltást is beadathatják. Ugyanakkor azok, akik a korábbiaktól eltérő vakcinát kérnek harmadiknak, csak egy-két héttel később oltassák be magukat influenza ellen. Erre azért van szükség, mert nem tudni, miképp reagál a szervezet a korábbiaktól eltérő oltóanyagra, és az esetleges szövődményeket így sokkal alaposabban el lehet különíteni

– mondta a Haosz alapítója, hozzátéve, hogy ezek csupán szakmai ajánlások, nem ökölszabályok.

Míg az influenza ellen ingyenes az oltás, addig a tüdőgyulladás elleni vakcina már önköltséges, de Békássy Szabolcs úgy véli, hogy ennek ellenére azt is érdemes felvenni a járványos időszakban.

Az időseknek mindenképp ajánlott, de életkortól függetlenül bárki felveheti, aki szeretné magát megóvni attól, hogy egy esetleges koronavírus-fertőzés mellett, után bakteriális felülfertőződés is kialakuljon. A tüdőgyulladást az esetek túlnyomó többségében az úgynevezett pneumococcus baktériumok okozzák. A pneumococcus két leggyakoribb típusa ellen jelenleg két különböző összetételű vakcina van forgalomban, egy éven belül mindkét oltás felvétele javasolt

– mondta Békássy Szabolcs.

A körülbelül tízezer forintos oltást szintén a háziorvosnál kell igényelni, de előtte nem árt tájékozódni, ugyanis számos önkormányzat támogatást is biztosít rá. Az influenza elleni oltással ellentétben ezt nem ajánlott a koronavírus elleni védőoltással egyszerre felvenni, pár hetet mindenképpen érdemes kihagyni az oltások között.

(Borítókép: Influenza elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozó Miamiban 2020. szeptember 30-án. Fotó:  Marco Bello / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok