Index Vakbarát Hírportál

Lasszóval fogják az óvodapedagógusokat, kritikus a létszámhiány

2021. december 7., kedd 12:21

A létszámhiány hátterében az alacsony fizetés és a rengeteg túlóra áll.

Majdnem háromszáz óvodapedagógus álláshirdetés van a közszféra állásportálján. Bár a tanév már három hónapja tart, van olyan óvoda, ahová nem is egy, hanem több óvónőt keresnek – írja az Eduline a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület friss kutatására hivatkozva. A felmérésben több mint kétezer intézmény vett részt, az adatokból pedig jól látszik, hogy az óvodák kétharmadánál nincs elég munkatárs. Van olyan hely, ahová kapásból tíz új kollégát is felvennének – ha lenne jelentkező.

Az Index már korábban is írt arról, hogy a folyamatos létszámhiány egyre inkább a feladatellátás útjába áll. Az óvodai dolgozók mindezt egyértelműen az alacsony fizetéssel, a munkaterhek növekedésével, a komoly adminisztrációs teherrel és a túlórákkal magyarázzák.

„Véleményem szerint az alacsony bér a fő probléma.

– írta az egyik, kutatásban részt vevő óvodapedagógus.

Kötelező lesz-e az oltás az óvodai dolgozóknak?

Mint ismert, az állami fenntartású iskolákban a pedagógusoktól elvárják a koronavírus elleni védőoltás felvételét. Az óvodai dolgozókat illetően ugyanakkor az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, hogy az intézkedést bevezetik-e. A 24.hu cikke szerint az ellenzéki kerületek ettől teljesen elzárkóznak, de még a kormánypártiak közül is több önkormányzat döntött úgy, hogy eltekint a kötelező oltástól. Így tettek például Csepelen, Kőbányán és Belváros-Lipótvárosban. Ezzel szemben a XVI. kerületi és a XII. kerületi kormánypárti vezetés kötelezővé tette az oltást az óvodai és a bölcsődei dolgozóknak. Az előbbi december 20-ig adott haladékot az első oltás felvételére azoknak, akik még nem oltatták be magukat.

(Borítókép:   Omer Messinger / Getty Images)

Rovatok