Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Május elsejéig érvényes marad két oltással a védettségi igazolvány

Magyarország is vásárol a Pfizer koronavírus-gyógyszeréből

2022.02.03. 08:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kormányzati tájékoztató szokatlanul korai időpontban, reggel 7 órakor kezdődött, de Szentkirályi Alexandra rögtön az elején jelezte: sűrű programja miatt maximum másfél órája van Gulyás Gergelynek. Bár kollégánk a helyszínen tartózkodott, nem kapott lehetőséget arra, hogy feltegye kérdéseit a Miniszterelnökség vezetőjének.

 • Gulyás Gergely a Magyar Hírlap egészségüggyel kapcsolatos kérdésére elmondta: a kormány azzal számol, hogy ha választást nyernek, akkor a helyreállítási alapban csaknem 300 milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztés szerepel. Szeretnék, hogy ha ehhez mielőbb hozzáférhetnének, a kormánynak kész tervei vannak a felhasználásra. Az egészségügyi infrastrukturális fejlesztés, különösen a fővárosban, még a kormány előtt áll, a következő ciklusban erre a források is rendelkezésre állnak. A kormány ellenzi a magánosítást, és az egészségügy privatizációjának „Márki-Zay Péter által felvetetett ötletét” elutasítják.

 • Lesz miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között? Gulyás Gergely sok értelmét nem látja annak, hogy valaki Márki-Zay Péterrel vitázzon, mert szerinte az ellenzék jelöltje általában össze-vissza beszél. Lesz programja a Fidesznek? A párt programadó kongresszust tartott, de a tárcavezető úgy gondolja, egy harmadik ciklusban kormányzó pártnál nem kérdés, hogy mit fog tenni, ha marad.

 • A TV2 riportere szerint Márki-Zay Péter „választási csalásra buzdított a londoni fórumán, Gulyás Gergely szerint ez a választási eljárás szellemének megsértése. Kérdésre arról is beszélt, hogy tavasszal újabb migrációs hullám érkezhet, a katonaság azonban biztosítani tudja a külső határvédelmet, de elképzelhető, hogy növeljék a létszámukat.

 • A vagyonnyilatkozati rendszer működésére - Völner Pál ügyével és Márki-Zay Péter kampányfinanszírozásával összefüggésben - vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: a vagyonnyilatkozat közokirat, a valóságnak megfelelően kell kitölteni, ha valaki nem így tesz, szándékosan ír valótlant, annak következménye kell, hogy legyen. Ők minden olyan konstruktív megoldásra nyitottak, amiben politikai konszenzust lehet találni.

 • A Mandiner arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy van-e előrelépés az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban. A miniszter elmondta: tárgyalnak, de Brüsszel továbbra is „úgy gondolja”, hogy a választási kampányban nem fogja aláírni, a gyermekvédelmi törvény miatt sem. Ha azonban a kormánypártok választást nyernek, akkor kénytelenek lesznek aláírni. A gyermekvédelmi szabályozással összefüggésben azt is mondta: az helyes, és egyébként is tagállami hatáskörbe tartozik a kérdése. A választási megfigyelők, illetve az EBESZ megfigyelőivel kapcsolatban azt mondta: örömmel várnak minden megfigyelőt a választásra. Hol tart az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltása? Pontos számot nem tudott mondani a miniszter, de utána fog nézni.

 • A miniszter szerint, ha a gyanúsításban foglaltak igazak, akkor Völner Pálnak az országgyűlési képviselői mandátumáról is le kell mondania, addig viszont a politikusé a döntés. Völner Pál egyelőre csak az államtitkári tisztségéről mondott le.

 • Gulyás Gergely úgy tudja, hogy minden kamarai vezetőnek van diplomata útlevele, ezért lehetett a végrehajtók vezetőjének, Schadl Györgynek is.

 • A Magyar Nemzet Soros Györgyről és Márki-Zay Péter „társadalmi csoportokat sértegető kijelentéseiről” is kérdezte a minisztert. Gulyás Gergely szerint Soros György és szervezetei Magyarország ellen lejáratási akciót folytatnak évek óta. Többek között azt is mondta, hogy ha a baloldal nyerne a választáson, akkor a rezsicsökkentés megszűnne.

  Kérdésre arról is beszélt, hogy Európában a magyar kormány – költségvetésarányosan – a legtöbb pénzt költi családtámogatásokra, ha választást nyernek, akkor a jelenlegi rendszert bővíteni szeretnék, konkrét javaslatot még nem tudott említeni, azt azonban hozzátette: azt szeretnék ösztönözni, hogy az első gyermekvállalásra minél előbb sor kerülhessen.

 • Katonák magyarországi letelepítésével kapcsolatos amerikai megkeresésről nem tud Gulyás Gergely, de a NATO más kérdés.

 • Gulyás Gergely a orosz-ukrán konfliktussal és a moszkvai követelésekkel összefüggésben leszögezte, hogy Magyarországon népszavazáson döntöttek a NATO-tagságról, a kormány ehhez ragaszkodik, ez vitán felül áll. A miniszter kifejtette: Oroszország úgy érzi, hogy őket átverték, mert az a közép-európai térség, amit megszállva tartottak, nem maradt független, hanem az itteni államok beléptek a NATO-ba. Oroszország ezt a status quo-t elismeri, de nem akarja, hogy tovább folytatódjon a folyamat.

 • Gulyás Gergely azután értesült a Miniszterelnökségen tartott házkutatásról, hogy Süli Jánossal beszélt, mert az ilyen esetekben a felügyelő minisztert értesítik, aki ezen a területen nem ő. Az érintett miniszterek tudtak a házkutatásokról.

 • Az Origó újságírója szerint Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy „át kell alakítani rezsicsökkentést”, mi erről a véleménye a miniszternek, hogyan érintené ez a magyar családokat. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a rezsicsökkentés baloldal általi megszüntetése évente félmilliós plusz kiadást jelentene a családoknak.

  Az Origó szerint Márki-Zay Péter a vidékieket sértegette, a miniszter szerint ez elfogadhatatlan, durván sérti az emberi méltóságot. Azt is mondta, hogy jóérzésű ember nem mondhatja, hogy buták a vidékiek. „A baloldalon ez egy új jelenség ilyen formában és gyakorisággal, jó lenne ezt befejezni” – tette hozzá. Reagált Bangóné Borbély Ildikó diplomabotrányával összefüggésben arra is, hogy a momentumos Hajnal Miklósnak „hasonló ügye” miatt vissza kellene-e lépnie a jelöltségtől. Gulyás Gergely szerint a momentumos politikusnak ellenzéki időszakban sem volt arra ideje, hogy befejezze a tanulmányait, „mi lenne, ha kormányoznának”. A miniszter arról beszélt, hogy Hajnal Miklós ellenzékben végezze el az egyetemet. 

  „Egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végülis belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk” – jelentette ki nemrégiben a Klubrádióban Karácsony Gergely főpolgármester. Gulyás Gergelyt erről is kérdezték, a miniszter szerint jó lenne, ha a főpolgármester kellő önmérsékletet tartana, bár elismerte, hogy némileg már elnézést kért a városvezető a kijelentése miatt.

 • Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: Kósa Lajos befejezte a tanulmányait, de nem tette le az államvizsgát, viszont az sem helyes, ha valaki így tüntet fel diplomát az önéletrajzában. Hozzátette: ez még mindig jobb, mintha valaki a tanulmányok befejezése nélkül is diplomát ír az önéletrajzába. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó ügyéről itt írtunk.

 • Február 15-ig döntenek a meghosszabbításáról. A benzinárstopot november közepén vezették be, itt írtunk róla részletesen.

 • A kormány jogosnak tartja a pedagógusok béremelési igényét, de Gulyás Gergely szerint politikai sztrájkot tartottak január 31-én. A miniszter jogi kérdésnek tartja, hogy a sztrájk törvénytelen volt, és azt nem látja helyesnek, ha a jövő generációinak oktatói törvénytelen sztrájkban vesznek részt.

 • Örülnek annak ha az ellenzéki EP-képviselők a nemzeti érdeket képviselik, nincsenek hozzászokva, de az a siker egyelőre részleges, amit Ujhelyi István jelentett be a keleti vakcinával oltottak utazásáról, mert a tagállami szabályok nincsenek tekintettel erre. Az EU diszkriminálja azokat, akik keleti oltást kaptak, ebben alapvető változás nem történt, és még azt sem tudjuk, hogy nem-e üzleti érdekek állnak emögött - fejtette ki Gulyás Gergely.

 • Kérdésre a gázmennyiség növeléséről Gulyás Gergely elmondta, a rezsicsökkentéshez szükséges feltételeket biztosítja az orosz gáz, a vételár üzleti titok, ugyanakkor hozzátette: ma a piacon ennél kedvezőbb áron nem lehet vásárolni gázt.

 • A kormány arra tud garanciát vállalni, hogy plusz forrásokat és rendkívüli alapot hoz létre. Az agrártárca a következő hét elejére vállalta a károk felmérését, néhány héten belül megtörténhet a kártalanítás. Ez különösen a fóliás zöldségtermesztőkre vonatkozik, többmilliárd forint körüli lehet a kár.

 • Az oroszországi tárgyalásokról Gulyás Gergely elmondta: Magyarország és az Európai Unió érdeke is az, hogy a párbeszédet fenntartsák, a gazdasági kapcsolatokat erősítsék Oroszországgal, illetve mindent megtegyenek azért, hogy bármely konfliktus a térségben és Ukrajnában elkerülhető legyen.

  „Magyarország tisztában van helyével és súlyával” – tette hozzá a miniszter. Hangsúlyozta, hogy hazánk energiabiztonságának kérdése fontos. 2030-ig biztosított az orosz gázszállítás, az oroszok nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel növeljék a szállítási mennyiséget, még azonban folyamatban vannak az egyeztetések „Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés” – emelte ki Gulyás Gergely.

  Az orosz-ukrán konfliktusról azt mondta, Orbán Viktor békemissziónak tekintette moszkvai útját. Elmondta, a magyar érdek is az, hogy Oroszország Ukrajna szuverenitását tartsa tiszteletben. Azt is hozzátette, hogy azok a biztonsági garanciák, amiket Oroszország igényel, valójában Ukrajna jövőbeni NATO-tagsága körül forognak.

 • A tavalyi évben közel 7 százalékos gazdasági növekedés volt, szeretnék, hogy ebből minél többen részesüljenek. Február megérkezik az első

  • teljes 13. havi nyugdíj.
  • Visszautalják a családosoknak az szja-t.
  • A 25 év alattiak megkapják az első adómentes fizetést.
  • Több szektorban is béremelések zajlanak.
  • A bruttó 200 ezer forintos minimálbér, és a megemelt garantált bérminimum kifizetésére is februárban kerül először sor.
  • A fegyvereseknek hathavi fegyverpénzt fizetnek.

  A hiánycélt ezekkel együtt is tartani szeretnék.

 • Szentkirályi Alexandra jelentette be, hogy a Paxlovid-készítményből ötvenezer kezelésnek megfelelő mennyiség beszerzését tervezik, de ez később tovább emelkedhet.

 • Sem Brüsszel, sem más tagállamok a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban nem vezettek be szigorúbb szabályozást, a második oltástól számított 270 napig érvényesek az uniós igazolványok, és nem akarják, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, ezért május elsejéig két oltással érvényesek maradnak az oltási igazolványok, eddig február 15. volt ez a dátum.

 • A kormány áttekintette a járványhelyzetet és megállapították, hogy az ötödik hullám csúcsán vagyunk, vagy kevéssel előtte, esetleg kevéssel utána - mondta Gulyás Gergely. A hullám elvonulása gyorsabb lehet, mint a korábbiaké. A feltételezés valósággá vált: lényegesen gyorsabban terjed a fertőzés, de a kórházi ellátórendszernek ez nem jelent a korábbiaknál nagyobb terhelést.

 • Mindig a kormányülést követő nap tartják a Kormányinfót, de Gulyás Gergelynek sűrű programja van ma - kezdte Szentkirályi Alexandra.

 • Nem csitul a járvány Magyarországon: egy nap alatt mintegy húszezer fertőzöttet azonosítottak, meghalt 77 beteg. Kórházban 4341 beteget ápolnak, lélegeztetőgépre 163-an szorulnak a szerdai adatok szerint.

 • A magyar kormányfő kedden, Moszkvában, öt órán keresztül egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, a részletekről itt írtunk.

Rovatok