Index Vakbarát Hírportál

Újabb intézményben sztrájkoltak kedden a pedagógusok

2022. február 15., kedd 14:40

Egyre több pedagógus érzi úgy, hogy nincs vesztenivalója: hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnáziumban sztrájkoltak a tanárok, ma pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban döntöttek úgy az oktatók, hogy nem veszik fel a munkát. A következő napokban több hasonló akció is várható, a pedagógusok így szeretnének tiltakozni a kormány pénteki rendelete ellen.

2022. február 15-én polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet – olvasható a Kölcsey Ferenc Gimnázium tiltakozó tanárainak közleményében, amelyben kiemelik, hogy a figyelemfelkeltő akcióban való részvételükről önállóan döntöttek, és pontosan tudják, hogy tettükkel szabályt szegnek, az ezzel járó hátrányos jogkövetkezményeket vállalják.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk

– teszik hozzá.

Kiállásukkal a február 11-én megjelent kormányrendelet ellen tiltakoznak, „amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén”.

Mint arról korábban beszámoltunk, az új szabályok értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, de a rendelet kimondja azt is, hogy el kell kerülni a sztrájk idején a csoportok, osztályok összevonását, és nem lehet a gyerekeket más helyiségben felügyelni, mint ahol a munkabeszüntetés előtt voltak, sőt az órák egy részét meg is kell tartani. 

Ugyanezen változások miatt sztrájkoltak hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnáziumban is, a részletekről itt írunk korábban.

Mint ismert, a pedagógusok március 16-ra határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést terveznek, az országos sztrájk előkészítése még folyamatban van. Többek közt erről szeretnének tárgyalni szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselői, ám miután a kormány már rendeletben szabályozta a legfontosabbakat, nagy kérdés, hogy a sztrájktárgyaláson egyáltalán meghallgatják-e a pedagógusok erre vonatkozó álláspontját. A fejleményekről természetesen mi is beszámolunk.

(Borítókép:  Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok