Index Vakbarát Hírportál

Ruszin-Szendi Romulusz: A Magyar Honvédség képes szavatolni a magyar emberek biztonságát

2022. február 16., szerda 13:48

A parancsnok szerint az orosz haderő képes támadni, az ukrán haderő képes védekezni, a NATO pedig képes arra, hogy a szövetség országait megvédje, „az összes többi, az politikai kérdés”.

A Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyar emberek biztonságát – mondta Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a közelmúltban az Egyesült Államokban tárgyalt Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, valamint Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal együtt részt vett egy haditechnikai bemutatón.

A közszolgálati televízió szerda reggeli műsorában az altábornagy közölte: Mark Milley-vel megosztották egymással az amerikai és a magyar hírszerzés információit az ukrán helyzetről, átbeszélték a lehetséges cselekvési változatokat a legvalószínűbbtől a legveszélyesebbig, amire fel kell készülni katonailag. A tárgyaláson megállapították, hogy az orosz haderő képes támadni, az ukrán haderő képes védekezni, a NATO pedig képes arra, hogy a szövetség országait megvédje, „az összes többi, az politikai kérdés”.

Ruszin-Szendi Romulusz kijelentette, hogy a Magyar Honvédség a jelenlegi helyzetben is képes szavatolni a magyar emberek biztonságát. Mint mondta, a NATO-val kapcsolatban gyakran hivatkoznak az 5. cikkelyre, amely a kollektív védelem elvét mondja ki. Magyarország számára azonban legalább ilyen fontos a 3. cikkely, amely szerint a tagállamoknak olyan nemzeti haderőt kell építeniük, ami képes szerves részét képezni a NATO védelmi rendszerének – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka. Közölte: a honvédség felkészült, „megvannak a forgatókönyvek”, ezt a közeljövőben gyakorlatokon is megmutatják.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta azt is, hogy az amerikai katonai vezetőkkel egyeztették a két ország katonai kapcsolatát, az együttműködés formáit, pontosították az éves kiképzési tervet, és szóba került az összes többi, krízishelyzetben lévő területe a világnak, mint a Balkán, a Baltikum, valamint Afrika.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az Egyesült Államokban részt vettek egy tüzérségi rakétavető rendszer éles bemutatóján. A magyar haderőfejlesztés egyik fontos eleme jelenleg a 2010 előtt felszámolt rakétatüzérségi rendszer helyreállítása, és van két-három rendszer, amit érdemes megnézni, ezek közül az amerikai a legjobb – tette hozzá.

Mint mondta, az elmúlt napokban órák alatt kialakult geopolitikai válsághelyzetben a haderőfejlesztés talán az egyik legfontosabb kérdéssé vált a biztonság szavatolására.

Rovatok