Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor alma materében is tiltakoztak a pedagógusok

2022. február 23., szerda 13:32

„Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára” – fogalmaznak közleményükben a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola pedagógusai. Mint ismert, ebben az intézményben volt diák Orbán Viktor is.

Orbán Viktor miniszterelnök mindig is hálával gondolt vissza saját iskolájára, „élete legszebb éveiként” is hivatkozott a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában eltöltött időkre.

Különös napja volt ma azoknak a diákoknak, akik ma koptatják itt a padokat, ugyanis szerdán ebben az intézményben is polgári engedetlenségi akciót tartottak, ami azt jelenti, hogy az ország sok más iskolájához hasonlóan a tanárok egy része itt sem vette fel a munkát.

Szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben azt írják:

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről egyénenként, tehát nem tantestületként döntöttünk, a tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. Akciónk sem a fenntartó, sem iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszünk. Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.

Az intézményben dolgozók egy másik székesfehérvári iskola, a Vasvári Pál Gimnázium tanáraival közösen tiltakoztak, erről egy fotót is készítettek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a pedagógusok amiatt kezdtek polgári engedetlenségi akciókba, mert a kormány február 11-én rendeletbe foglalta a munkabeszüntetés új szabályait, amelynek értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a diákoknak a saját termükben kell maradniuk, sőt a tanároknak az órák egy részét meg is kell tartani. A pedagógusok szerint mindez az Alaptörvénnyel és az uniós joggal is szembemegy.

(Borítókép: A Vasvári Pál Gimnázium és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanárai 2022. február 23-án. Fotó: Facebook)

Rovatok