Index Vakbarát Hírportál

Felülvizsgálják a tanárok kötelező oltását a háború miatt

2022. március 2., szerda 19:31

A pedagógus-szakszervezetek közlése szerint az oktatási rendszernek humanitárius és jogszabályi kötelezettsége az orosz–ukrán háború miatt ideérkező gyerekek tanítása, miközben a pedagógushiány miatt a jelenlegi tanulók ellátása is nap mint nap kihívást jelent, a következő hetekben a kötelező oltás miatt ráadásul újabb tanárok távozhatnak az intézményekből. A kormány erre a felvetésre úgy reagált, hogy a „kötelező oltásról szóló rendelet felülvizsgálata folyamatban van”.

Ma délután ismét sztrájktárgyaláson vettek részt a pedagógus-szakszervezetek az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi). Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke közvetlenül az egyeztetés után elmondta: az álláspontok ezúttal sem közeledtek egymáshoz, azt viszont világossá tették a kormány számára, hogy március 16-án határozatlan ideig tartó sztrájkot tartanak.

Meg fogunk felelni a kormányrendeletnek, amely előírja, hogyan lehet sztrájkot szervezni. Van már forgatókönyvünk, tisztességes és jogszerű sztrájkot szeretnénk – mondta a PSZ vezetője az Emmi épülete előtt, ahol a tanárok élőláncot alkottak.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja arról beszélt, hogy míg a bérek és a munkaterhek tekintetében nincs változás, addig a kötelező oltás ügyében van némi elmozdulás. Mint mondta, előzetesen jelezték, hogy a korábban kiadott orvosi igazolások és miniszteri mentesítések sorra járnak le, ami miatt újabb kollégák esnek ki a rendszerből, miközben az orosz–ukrán háború miatt egyre több lesz az ellátandó gyerek.

Humanitárius és jogszabályi kötelezettség, hogy az ideérkező gyerekeket ellássa az oktatási rendszer, de a jelenlegi létszámmal a jelenlegi tanulókat sem tudják normálisan nevelni az intézmények. A kormány erre azt mondta, hogy a rendelet felülvizsgálata folyamatban van, de a részletek egyelőre nem ismertek

– jelentette ki Nagy Erzsébet.

Békét kér az Emmi

A szerdai sztrájktárgyalás után nem sokkal az Emmi közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy „nyugalomra, békére, a gyerekek és a szülők érdekeinek figyelembe vételére kérik a pedagógus-szakszervezeteket”. Emlékeztettek, hogy a pedagógusok bére januárban is emelkedett – ahogy arról korábban beszámoltunk, ez valójában tíz százalékos pótlékemelést jelent –, 2023-ban pedig további emeléseket terveznek.

A kormány álláspontja szerint a koronavírus-járvány miatt sokszor szünetelt a jelenléti oktatás, az iskolai beteghiányzások miatt eddig is nagy teher hárult már a szülőkre és a diákokra. Fontos lenne, hogy a gyerekek végre zavartalanul tanulhassanak és a szülők nyugodtan dolgozhassanak. A kormány ezért döntött úgy, hogy sztrájkakciók esetén is biztosítani kell a gyermekek oktatását és felügyeletét

– írták, utalva arra a kormányrendeletre, mely miatt a pedagógusok az elmúlt hetekben polgári engedetlenségi akciók szervezésébe kezdtek.

Rovatok