Index Vakbarát Hírportál

Kúria: A kormány hírlevele megsértette a választási törvényt

2022. március 9., szerda 18:42

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát részben megváltoztatva megállapította, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ 2022. február 24-én az info@kormany.hu e-mail-címről küldött hírlevelével megsértette a választási eljárásról szóló törvényt.

A kiküldött levélben az állt:

Éppen ezért felelőtlennek tartjuk és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére.

A felülvizsgálati eljárási illetéket az állam viseli, a végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye – közölte a Kúria. A 24.hu emlékeztet rá, hogy ezzel a döntéssel megváltoztatták a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, amely ellen a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd adott be közös felülvizsgálati kérelmet.

Az ellenzék korábban azt kifogásolta, hogy a kormány és a Miniszterelnöki Kabinetiroda a vakcinaregisztráció során megadott címekre küldte ki „A Kormány álláspontja az ukrán helyzetről” címet viselő, de valójában az ellenzéket támadó levelet.

A Kúria végzése az, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ a hírlevele tartalmával megsértette az esélyegyenlőség elvét és a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét is.

A kormányoldal szerint Márki-Zay Péter és az ellenzék fegyvereket és katonákat akar küldeni Ukrajnába. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Partizán műsorában kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha a NATO úgy dönt, akkor akár katonai segítséget is adhatna Magyarország Ukrajnának. Hozzátette azonban, hogy „egyelőre erről szó sincs”. Később az ATV műsorában hasonlóan nyilatkozott a fegyverek adása kérdésében is. A kormánypárti kritikák hatására egy február végi bejegyzésében Márki-Zay Péter már azt írta: magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok