Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Háborúban egy rossz mondattal is bajt lehet okozni

2022. március 7., hétfő 21:02

A kormányzati tapasztalat előnye, hogy tudom, mi az a stratégiai nyugalom: keveset beszélni, akkor viszont pontosan, felelősségteljesen – írta Orbán Viktor a közösségi oldalán hétfő este.

A kormányfő szerint a nemzetközi politika nehéz műfaj, több mint harminc éve űzi ezt a szakmát, és ez a harmadik háború, amely Magyarország szomszédságában zajlik a kormányzása alatt.

1999-ben, egy nappal a belépésünk után a NATO beavatkozott a koszovói háborúba. 2014-ben a krími válság, most pedig a második ukrán–orosz háború jön szembe velem

– emlékeztetett Orbán Viktor a hétfői bejegyzésében.

A háborús helyzettel kapcsolatban a kormányfő kifejtette: ilyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak.

Akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni. Háborús helyzetben a beszéd már fél cselekvés

– írta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az ellenzék fegyvereket akar küldeni, amivel majd oroszokra fognak lőni, vagy katonákat, akik majd az oroszok ellen fognak harcolni. (Egy február végi bejegyzésében Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt írta: magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában.)

Ez azt bizonyítja, hogy nincs rutinjuk, nincs tudásuk, és hiányzik belőlük a felelősségérzet. Felelőtlen nyilatkozataikkal csak olajat öntenek a tűzre, ez pedig Magyarország érdekeivel ellentétes. Kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség

– közölte rövid bejegyzésében a kormányfő.

Egy március 4-i bejegyzésében is arról írt, hogy „a baloldal a háború oldalán áll – akkor is, ha ezt nem tudja”, mert amit ők mondanak, és amit ők akarnak, az beleviszi Magyarországot a háborúba.

Amit eddig látunk, ez a krízisnek még csak az eleje – jelentette ki Orbán Viktor az orosz–ukrán háborúról a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, amikor a menekültek megsegítéséről, a szankciókról, a választási kampányról és a járványügyi intézkedések visszavonásáról is beszélt.

A Magyar Közlönyben hétfőn jelent meg a rendelet, amely szerint a kormány továbbra is fenntartja az élet kioltására alkalmas fegyverek Magyarországon keresztül Ukrajnába történő szállításának tilalmát. Ugyanakkor a magyar kormány engedélyezi a NATO reagálóerők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra történő települését.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hétfői összeállításunkat itt találja.

(Borítókép:  Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok