Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Észnél kell lenni, nem lehet összevissza beszélni

2022. március 4., péntek 21:31

A baloldal a háború oldalán áll – akkor is, ha ezt nem tudja. Mert amit ők mondanak, és amit ők akarnak, az belevisz bennünket a háborúba – írja Orbán Viktor Facebook-oldalán.

A magyar miniszterelnök bejegyzésében úgy folytatta, katonát küldeni az azt jelenti, hogy részesei leszünk egy háborúnak. Fegyvert küldeni az azt jelenti, hogy akinek szállítunk, az lehet, hogy majd örülni fog, de akivel szemben azt a fegyvert használják, annak az ellenségei leszünk, a Jóisten tudja, pontosan mennyi ideig – írta közösségi oldalán a kormányfő, aki február 28-án jelentette be: Magyarország nem enged át fegyverszállítmányokat a határon.

A nemzetbiztonsági operatív törzs hétfői ülése után a miniszterelnök úgy fogalmazott, a magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe. Bejelentésére a hatpárti ellenzék úgy reagált, szerintük Orbán Viktor kettős beszédet folytat az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok ügyében.

Orbán Viktor azt állította, Magyarország teljes mértékben távol marad a háborútól, ám egyértelművé vált, hogy NATO-tagként nem tehet mást, mint hozzájárul ahhoz, hogy a NATO-tagállamok fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Távolmaradását azzal a hamis érveléssel próbálja leplezni, hogy az ország területén keresztül ezt nem engedi. Más országon keresztül már nincs problémája vele. Ez a szokásos kettős beszéd

– közölte akkor az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás közös közleményében.

Ha Magyarországon át szállítják a fegyvert Kárpátaljára, ezzel katonai célponttá alakítanánk az éppen Kárpátalján áthaladó konvojt – egy olyan helyen, ahol még nincs is háború –, az azt jelenti, hogy mi vittük oda, mi provokáltuk oda a háborút.

– Ezt már a mai bejegyzésében hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy észnél kell lenni, nem lehet összevissza beszélni, nem lehet összevissza javaslatokat tenni, és nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal.

Ez nem ennek az ideje. Itt most Magyarország érdekei mellett kell kiállni. Most nem amerikai szemmel kell nézni ezt a konfliktust, meg nem francia, meg nem német szemüvegen keresztül, ezt magyar szemmel kell nézni. És magyar szemmel nézve ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága. Ehhez ki kell maradni a háborúból, és ezért a baloldalnak a háborúba sodró javaslatainak ellen kell tudni állni. El kell engedni a fülünk mellett, vagy határozottan ellent kell mondani

– írta Orbán Viktor.

Ez a krízisnek még csak az eleje; a baloldal a háború oldalán áll

A kormányfő az orosz–ukrán háborúról, a menekültek megsegítéséről, a szankciókról, a választási kampányról és a járványügyi intézkedések visszavonásáról is beszélt a Kossuth rádió reggeli műsorában adott interjúban.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek tart előadást a következő időszakban előttük álló feladatokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén 2022. március 1-jén. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok