Index Vakbarát Hírportál

A választások után is folytatják a tiltakozást a tanárok, ha nem lesz változás

2022. március 22., kedd 10:25

Ultimátumot adtak a mindenkori hatalomnak a pedagógus-szakszervezetek.

„Amennyiben az új kormány, legyen bármilyen összetételű, az április 3-i parlamenti választás után sem tesz azonnali lépéseket a pedagógus-szakszervezetek munkateher- és bérköveteléseivel kapcsolatban, az érdekképviseletek újabb tiltakozó és figyelemfelhívó akciókkal állhatnak elő” – mondta a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Nagy Erzsébet kiemelte, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák azokat a javaslatokat, amelyeket a hatalom semmiképp sem söpörhet szőnyeg alá.

Arra számítunk, hogy akárki is nyeri a választást, a kormányalakítás jó ideig eltart majd, aztán a saját fizetéseik meghatározásával lesznek elfoglalva, ezt követően pedig elmennek nyári szabadságra. Ezt nem engedhetjük, mert azonnali intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy az oktatás helyzete ne romoljon tovább

– hívta fel a figyelmet az érdekvédő, aki szerint szeptembertől már az új bérek és a csökkentett munkaterhek mellett kell majd elindulnia az oktatásnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, bár a tárgyalásokat a sztrájk ideje alatt sem kellene megszakítani, a kormányt képviselő Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatta a pedagógus-szakszervezeteket, hogy az egyeztetéseket csak a választások után érdemes folytatni az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi).

A március 16-án induló, határozatlan ideig tartó pedagógussztrájk a héten is folytatódik, országszerte többfelé pedig szolidaritási akciókat tartanak.

Rovatok