Index Vakbarát Hírportál

A magyarok túlnyomó többsége ellenzi a repüléstilalmi zónát Ukrajnában

2022. március 25., péntek 13:21

A magyar lakosság nagy része továbbra is egyetért Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki változatlanul azt szeretné, hogy Magyarország kimaradjon az Ukrajnában zajló háborúból.

Több mint ezer felnőtt telefonos megkérdezésével lefolytatott közvélemény-kutatásában a Századvég kiderítette, hogy a magyarok 78 százaléka szerint Magyarországnak nem szabad támogatnia a repüléstilalmi zóna kialakítását Ukrajnában, mert az világháború kitöréséhez vezethet – számolt be az MTI.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban több alkalommal is szorgalmazta, hogy a NATO úgynevezett repüléstilalmi zónát hozzon létre Ukrajnában, aminek keretében az Észak-atlanti Szövetség erői valamennyi orosz repülőgépet megakadályoznának a mozgásban Ukrajna felett.

Ahogy korábban megírta az IndexJens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben, az Észak-atlanti Szövetség csütörtöki csúcstalálkozójára érkezve arról beszélt, hogy a repüléstilalmi zóna kialakítása Ukrajna felett teljes körű háború kitöréséhez vezetne Oroszország és a NATO között.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, a repüléstilalmi zóna az orosz légvédelmi rendszer határozott támadását, az orosz harci gépek lelövését jelentené Oroszország, Belarusz és Ukrajna területén. Ez teljes értékű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között, ami még több halált, szenvedést és pusztítást okozna – jelentette ki.

Arról korábban szintén beszámoltunk, hogy Orbán Viktor szerint egyes tagállamok veszélyes javaslata az Ukrajna területén való légtérzár bevezetése, ugyanis a miniszterelnök elmondása szerint a NATO területén kívül katonai akcióba bonyolódni nem dolga a NATO-nak. Megismételte Magyarország álláspontját, amely elmondása szerint világos: sem katonát, sem fegyvert nem akarunk küldeni a NATO területén túlra.

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn szintén arról beszélt, a repüléstilalmi övezet fenntartása légi háborút jelentene, a békefenntartók Ukrajnába küldése pedig megnövelné a szárazföldi háború kockázatát is.

Azt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is elismerte, hogy Orbán Viktor jól váltott ebben az éles helyzetben. Az ellenzéki politikus szerint azért van nehéz helyzetben jelenleg a magyar ellenzék, mert a kormány jól és gyorsan kezelte a válságos körülményeket: ahogy egy NATO-tagállamtól és egy európai uniós országtól azt elvárják – mondta.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket ITT találja.

Rovatok