Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a hosszú hétvége, itt vannak a tudnivalók

2022. április 15., péntek 07:51

Az ünnepi hosszú hétvége idején a boltok, a posták és a gyógyszertárak nyitvatartása is változik. A szemétszállítás és a közlekedés metódusára is hatással van a húsvéti időszak. Az Index most összeszedte, hogy az egyes szolgáltatások mikor és hogyan vehetők igénybe.

A húsvéti hosszú hétvége miatt több területen is megváltozik a hétköznapi menetrend. Többek között változik az üzletek nyitvatartási ideje, máshogy járnak a tömegközlekedési járatok és a vonatok, és sokan mennek kikapcsolódni is a különböző turisztikai helyszínekre is.

A nagy kereskedelmi üzletláncok közül a boltok zöme zárva van az általános szabály szerint, néhány kivétel azonban így is akad.

Az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Metro, a Penny, a Spar és a Tesco üzleteiben az alábbi nyitvatartási rend lesz érvényben:

A CBA és a Prima hálózat, illetve a Coop és a Real boltjai eltérő nyitvatartással működnek az ünnepi időszakban. Az adott bolt pontos nyitvatartásáról érdemes az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatók alapján is tájékozódni.

Az OMV Spar Express üzletei az ünnepnapok alatt is a szokott módon lesznek nyitva. A jogszabály szerint húsvétkor nyitva vannak még:

Az ünnepi hétvégén egyéni rendben lehetnek nyitva a nem élelmiszert áruló kiskereskedelmi egységek. Emiatt több szaküzlet és kereskedés egy egyéni döntés alapján péntektől egészen húsvét hétfőig zárva tart, így szombaton sem nyit ki.

A dohányboltok nyitvatartása

A Nemzeti Dohánybolt egységeinek nyitvatartása szintén eltérhet az általánostól, így a pontosság miatt az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatókon érdemes tájékozódni az adott bolt nyitvatartásáról.

Posta csak keddtől

Magyar Posta tájékoztatása szerint minden postai szolgáltatóhely zárva tart április 15-én, pénteken. Április 19-én, kedden viszont egyes megyeszékhelyi posták nyitvatartása ideiglenesen meghosszabbodik az április 18-i, húsvét hétfői munkaszünet miatt.

Gyógyszertárak ügyeletben

A húsvéti hosszú hétvége ideje alatt a gyógyszerellátást az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak biztosítják.

Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról megyénként vagy akár az adott településre kilistázva az OGYÉI honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Nemrég országos ügyelet- és gyógyszertárkereső weboldal indult. A felnőtt ügyelet- és gyógyszertárkereső surgossegi.info weboldal könnyen átlátható, felhasználóbarát felülete váratlan helyzetekben kínál hasznos információt a legközelebbi intézmény megmutatásával, és a várakozási idők csökkentésével gördülékenyebbé teheti a járóbetegek ügyeleti ellátását.

Ünnepi tömegközlekedés a fővárosban

A hosszú hétvégén a budapesti közösségi közlekedési járatok menetrendje is változik. Budapesten és az elővárosi kék autóbuszokon az alábbi menetrendek lesznek érvényben április 15. és 19. között:

A húsvéti hosszú hétvége ideje alatt, azaz április 15., nagypéntek és április 18., húsvét hétfő között az M3-as metró egész nap Újpest-központ és a Lehel tér, illetve a Nagyvárad tér és Kőbánya–Kispest között jár.

A Lehel tér és a Nagyvárad tér között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

Az utazás megtervezéséhez a hosszú hétvégén is érdemes az új BudapestGO  alkalmazást használni.

Az applikáció valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegy és bérlet vásárlására is van lehetőség a használatával.

Így járnak a vonatok

Az ünnepi hosszú hétvége ideje alatt a vasúti közlekedési rend. A MÁV korábban arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy április 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon csúcsidőszakokban közlekedő InterCity-vonatokhoz több kocsit is kapcsolnak a lehetőségekhez képest, attól függően, mennyi helyjegyet tudnak eladni.

A várható jelentős utasforgalom és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV jegyváltáshoz a jegyautomaták igénybevételét ajánlja, vagy tízszázalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV-applikációban.

Így közlekednek a távolsági buszok

A tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is módosul.

Április 15-én, nagypénteken a munkaszüneti napon, 16-án a szabadnapon, 17-én, húsvétvasárnap a munkaszüneti napon, 18-án, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok.

Így jár a HÉV

Április 14-én a H5-ös (szentendrei) és a H7-es (csepeli) HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint, a H6-os (ráckevei), a H8-as (gödöllői) és a H9-es (csömöri) HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

Április 15-től 18-ig munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben a HÉV-vonalakon, kivéve április 16-án a csepeli HÉV-et, ahol aznap szombati menetrend szerint járnak a szerelvények.

A szemetet húsvét hétfőn is elviszik

Péntektől húsvét hétfőig a szokásos pénteki, szombati, vasárnapi és hétfői programok szerint történik majd a hulladékszállítás. A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok, a lakossági hulladékudvarok, illetve az ügyfélszolgálati irodák zárva tartanak.

Az Ecseri úti Központi Ügyfélszolgálat és a telefonos ügyfélszolgálat a hétfői meghosszabbított nyitvatartás pótlásaként április 21-én, csütörtökön reggel 8 órától este 8 óráig áll az ügyfeleik rendelkezésére.

A legnagyobb keresztény ünnep

A legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot hamvazószerdától nagyszombatig tartó negyvennapos böjt készíti elő. Az utolsó, virágvasárnappal kezdődő nagyböjti hét a nagyhét. A húsvéti szent három napon, azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról.

A nagycsütörtök vagy zöldcsütörtök a húsvét előtti hét, vagyis a nagyhét csütörtöki napja, Krisztus utolsó közös vacsoráját a tanítványaival, Júdás általi elárultatását, elfogatását és szenvedéseinek kezdetét idézi, a katolikus egyházban pedig ez az oltáriszentség szerzésének emléknapja.

A nagycsütörtöki krizmamisén van az olajszentelés szertartása, amikor megszentelik a szentségek kiszolgáltatásakor használt három szent olajat, a bérmáláskor használatos krizmát, a katekumenek (keresztelendők) olaját és a betegek olaját. Az esti „utolsó vacsora miséjén” a Gloria éneklése után elnémulnak a harangok, Rómába mennek, és megkezdődik a legmélyebb gyász.

A mise végén, melynek része lehet a lábmosás szertartása, az oltáriszentséget őrzési helyére viszik. Az oltárról mindent leszednek, ez az oltárfosztás. Csak a gyertyatartókat és a lepellel letakart keresztet hagyják ott, hogy Jézus szenvedésére és ruháinak elvételére emlékeztessenek.

A református templomokban a nagyhétre fekete terítővel borították le az úr asztalát, esetleg a szószéket.

Nagypénteket az egyházi év legcsendesebb napjaként tartják számon. Ezen a napon Jézus szenvedésére, halálára és sírba tételére emlékeznek a keresztények. Ma nem mutatnak be szentmisét a katolikus templomokban, mert maga az „örök főpap, Krisztus az áldozat a kereszt oltárán”.

A nagypénteki szertartás, az úgynevezett csonkamise három fő részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. Az ige liturgiájában felolvassák vagy eléneklik a passiót, Jézus szenvedéstörténetét. A szentbeszéd és a hívek könyörgése után következik a kereszt előtti hódolat: a hívek megcsókolják a feszületet, és térdet hajtanak előtte. A szertartás a miatyánk és az Isten báránya elmondása után az áldozással fejeződik be. A templomokban délután keresztútjárást tartanak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia MTI-nek eljuttatott közleménye szerint péntek este 6 órától Erdő Péter esztegom-budapesti érsek vezeti majd a nagypénteki szertartást az esztergomi bazilikában.

Az ünnep központi liturgiája a nagyszombat esti-éjszakai húsvét vigíliája (vigilia paschalis). Ekkor ünneplik a világosság győzelmét a sötétség, az élet győzelmét a bűn és a halál fölött, amiben egybefonódik a kereszthalál és a feltámadás. A nagyszombat napján szentelt húsvéti gyertya a feltámadott Üdvözítőt a világ világosságaként jelképezi.

Nagyszombattól pünkösd vasárnapig a katolikus egyházban a reggeli, déli és esti harangszó alatt az Úrangyala (Angelus) imádság helyett a Regina coeli (Mennyek Királynője) ősi Mária-himnuszt mondják.

Húsvét vasárnap a keresztény egyházban ünnepélyes szentmisét, istentiszteleteket tartanak úrvacsorával. A pápa a feltámadás napján, a római Szent Péter téri ünnepi misén mondja el hagyományos húsvéti üzenetét és Urbi et Orbi (a városhoz, vagyis Rómához és a világhoz intézett) apostoli áldását.

Húsvét hétfőhöz fűződő népszokás a locsolkodás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit.

A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni. A tojás a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi. A locsolkodó vers és a kölnivel locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is.

A húsvéti időszakban sokan fordulnak az egyházakhoz, hogy együtt ünnepeljék a feltámadást. Rengetegen választják az elvonulást, hogy a család pihenéssel töltse a szabadnapokat. amire már elkezdték a készülődést a szállások lefoglalásával.

Nagy forgalom a szálláshelyeken

Húsvét közeledtével rengetegen foglaltak szálláshelyet a hosszú hétvégére. Az előzetes adatok szerint nagyobb forgalomra van kilátás, mint a járvány előtti évben.

A szallas.hu összesített adatai szerint a 31 százalékos áremelkedés mellett a bruttó forgalom 58 százalékkal több, mint a három évvel korábbi húsvéti ünnepek idején.

A legnépszerűbb szállástípus a hotel, akár páros, akár családi üdülésről legyen szó. A vendégek harmada hotelt, negyedük apartmant, ötödük vendégházat, 16 százalékuk panziót foglalt, az egyéb alacsonyabb kategóriás típust csupán 4 százalékuk választotta. A wellness-szállások a foglalások negyedét tették ki.

Szigorú ellenőrzés az utakon

Országszerte közúti ellenőrzésekre kell számítani húsvétkor, a rendőrök az ittas vezetők kiszűrésére koncentrálnak, szondáztatják a sofőröket – közölte Országos Rendőr-főkapitányság.

Évente 1200 baleset történik ittas vezetés miatt, ez a balesetek mintegy 8,5-9 százaléka. A maratoni húsvéti ellenőrző akció vasárnap 20 órától hétfő 20 óráig tart.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelezte, hogy vasárnapról hétfőre virradó éjszakára felfüggesztik a kamionstopot. A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása előbb 24, majd megszakítás nélkül további 48 órán át lenne érvényben a húsvéti hétvégén. A kamionstopot szakmai kezdeményezésre április 17-én, vasárnap este 22 órától másnap reggel 6 óráig, 8 órás időtartamban függesztik fel.

(Borítókép:  Gyümölcsöket válogat egy vásárló a fővárosi Corvin Plaza bevásárlóközpontban található CBA Príma üzletben 2020. szeptember 3-án.  Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok