Index Vakbarát Hírportál

Most a háziorvosok is felvilágosították L. Simon Lászlót, hogy nincs igaza

2022. április 22., péntek 10:14

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, korábbi fideszes államtitkár a Facebookon fakadt ki, miután a háziorvos nem fogadta vérnyomásproblémákkal és vélhetően tüdőgyulladással küzdő idős édesanyját. A lakossági hozzászólók után, akik üdvözölték L. Simon Lászlót a mai magyar rögvalóságban, a háziorvosok is kommentálták az esetet.

„Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomásproblémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?”

borult ki közösségi oldalán L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azon, amit kedden a háziorvos telefonon mondott beteg édesanyjának Gárdonyban.

Az egykori kultúráért felelős fideszes államtitkár azóta eltávolította a nagy port kavaró posztot közösségi oldaláról. Mindenesetre az Index megörökítette az utókornak, amint több ezer kommentelő – mindenekelőtt a mamának jó egészséget és gyógyulást kívánva – felvilágosítja L. Simon Lászlót a mai magyar közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer siralmas állapotáról.

A poszt hatására a Népszava megkereste az L. Simon László által a bejegyzésben név szerint említett gárdonyi háziorvost, Csáti Géza Attilát, aki szűkszavúan a következőt nyilatkozta a lapnak:

Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, s valamennyien betartjuk az előírásokat.

A gárdonyi háziorvoson kívül több más háziorvost is megkérdezett a Népszava, akik elmondták: továbbra is él a háziorvosoknál a koronavírus-járvány miatt 2020 elején bevezetett előjegyzési kötelezettség, vagyis a páciensnek időpontot kell kérnie.

Tehát a válasz L. Simon László kérdésére: igen, létezik, hogy háziorvosi rendelésre csupán telefonon lehet bejelentkezni.

Egy kaposvári háziorvos szerint máig tartja magát a bevett covidos menetrend, miszerint a beteg telefonon bejelentkezik a háziorvosnál, majd az orvos az előadott panaszok alapján dönt arról, hogy a beteget milyen formában látja el.

Bevett rend például, hogy a háziorvosok a rendelés elejére hívják be a nem lázas betegeket, és csak utánuk jöhetnek a felső légúti panaszokkal küzdők.

Azaz máig általános protokoll a háziorvosi rendelőkben, hogy a fertőzésveszély elkerülése végett a Covid-gyanús betegeket nem engedhetik a többi beteg közé.

Ugyanakkor a megszólaltatott háziorvosok azt is elmondták, hogy általános, tehát nem felső légúti tünetekkel időpont nélkül is fogadnak pácienseket. Ha valaki annyira rosszul érzi magát, hogy nem tud várni, hívjon mentőt – javasolják a szakemberek. 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum tavaly augusztusban kinevezett főigazgatója április elején adott nagyinterjút az Indexnek, amiben többek között terveiről beszélt, a kultúra területén.

(Borítókép:  L. Simon László 2022. április 8-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok