Index Vakbarát Hírportál

Itthon már az ittas rollerezésért is elvehetik a jogosítványt

2022. április 25., hétfő 14:32

Nehezíti az egyes esetek meghatározását, hogy az új elektromos meghajtású közlekedési eszközökről jelenleg nincs átfogó szabályozás.

Hiába tűnik jó ötletnek a nap végi levezető sörözés után megúszni a sofőrszolgálat díját vagy a taxitarifát – amely ráadásul számottevően drágul a fővárosban a napokban –, nem a legjobb ötlet ilyenkor kerékpárra, pláne elektromos rollerre pattanni – figyelmeztet legújabb videójában Magyarország Ügyészsége.

A jogszabályok úgy fogalmaznak, hogy alkoholos befolyásoltság alatt álló személy nem vehet részt a közúti közlekedésben. Amennyiben nem gépi meghajtású járműről, például kerékpárról van szó, ilyenkor szabálysértésnek minősülhet, ha ittasan vezetik. Ekkor a kulcs a biztonságos vezetésre alkalmas állapot. Ha gépi meghajtású járműről beszélünk, akkor már bűncselekményt követ el, aki ittasan vezeti

– mondta el az ügyészség hivatalos oldalára feltöltött videóban Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyésze, aki megerősítette: például, ha megiszom egy sört a kocsmában, a jogszabályok szerint utána már nem e-rollerezhetek haza.

Ugyanakkor Sticz Tamás hozzátette: nehezíti az egyes esetek meghatározását, hogy az új elektromos meghajtású eszközökről jelenleg nincs átfogó szabályozás.

A magyar közlekedési jog jelenleg úgy van vele, hogy ilyen állat nincs

– fogalmazott a Győri Járási Ügyészség ügyésze.

A szakember arra azonban figyelmeztetett: ha valakit ittas vezetésért elítélnek, el kell tiltani a járművezetéstől. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy az adott jármű vezetéséhez nem kell vezetői engedély, de a vége mégis az lesz, hogy az ittas vezetőt eltiltják a közúti járművek vezetésétől.

Magyarországon 2008 májusától él a zéró tolerancia, amely drasztikusan csökkentette az ittasan okozott közúti balesetek számát.

(Borítókép: Elektromos meghajtású rollerek a főváros IX. kerületében, a Ráday utcában 2021. szeptember 18-án. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok