Index Vakbarát Hírportál

A Mol vezére megálljt parancsolna a benzinárstopnak

2022. április 28., csütörtök 13:56

Hernádi Zsolt szerint az orosz kőolajról rövid távon nem érdemes leválni, viszont két év és több száz millió dollár elég lenne ahhoz, hogy sikerüljön.

Hernádi Zsolt a Mol éves közgyűlésén arról beszélt csütörtökön, hogy

Közép-Európa ma nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról.

A Mol elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a negatív következményeket azonnal a bőrünkön éreznénk a leválás esetén. Gulyás Gergely országgyűlési képviselő nemrég az orosz kőolajról azt mondta, hogy a magyar kormány tett a legtöbbet az energiafüggetlenségért.

Hernádi Zsolt pedig visszaidézte, hogy az energetikai multi cég magyar és szlovák finomítói eleve orosz kőolaj feldolgozására vannak kialakítva. Naponta 120 millió liter kőolaj érkezik a Mol finomítóiba, hogy azokból a Mol gazdaság részére nélkülözhetetlen anyagokat hozzon létre.

2014-ben, a Krím félsziget elfoglalása után kezdtek arról gondolkodni, hogyan oldanák meg az olajfinomítók ellátását orosz import nélkül például az Adria-vezetéken keresztül. El is indult a munka, de 170 millió dollár felhasználása után addig jutottak, hogy körülbelül 30 százalékkal tudták megnövelni a nem orosz kőolaj bekeverési arányát.

Üzemanyagárstop

A Mol elnök-vezérigazgatója kitért a tavaly november 15-től élő, szerdán második alkalommal július 1-ig meghosszabbított üzemanyagárstopra is.

Szerinte középtávon ki kell vezetni ezeket az átmeneti intézkedéseket, vissza kell térni a piaci normákhoz. Ha ez nem történik, akkor

áruhiány léphet fel, esetleg társadalmi feszültségek keletkezhetnek.

Rovatok