Index Vakbarát Hírportál

Átalakul a Párbeszéd teljes vezetése

2022. április 28., csütörtök 16:10

A Párbeszéd társvezetője is a választási vereséggel indokolta, hogy nem indul újra a párton belüli vezetői pozícióért. Ugyanakkor Szabó Tímeából még lehet parlamenti frakcióvezető.

Nem indul ismét a párt társelnöki posztjáért Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért jelenlegi társelnöke, eddigi parlamenti frakcióvezetője – értesült a hvg.hu. A lap úgy tudja, Szabó Tímea azért döntött így, mert a hatpárti ellenzéki szövetség egyik pártjának vezetőjeként neki is felelőssége van az ellenzék április 3-i kudarcában.

A Párbeszéd tisztújítása a nyár végén, szeptember elején várható.

Szabó Tímea mellett nagy eséllyel a párt másik társelnöke, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere sem indul újra a parlamenti ki spártban betöltött vezetői tisztségért.

A Párbeszéd az április 3-i választással öt főről hatra tudta bővíteni parlamenti frakciójának létszámát a május 2-án, hétfőn megalakuló új parlamentben.

A Párbeszéd-frakció pénteken tartja alakuló ülését, ekkor választják meg a frakcióvezetőt és helyetteseit.

Akik közül a párbeszédes frakcióvezető kikerülhet:

Alakulnak a parlamenti frakciók

Csütörtökön megalakult az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja: a párt társelnöki posztjáról leköszönő Tóth Bertalant választották frakcióvezetőnek, helyettese Gurmai Zita és Harangozó Tamás lesz.

A Mi Hazánk Mozgalom hattagú frakciója szerdán alakult meg az élen Toroczkai László pártelnökkel.

Kedden pedig a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakciója alakult meg: 18 fővel jelenleg ők lesznek az Országgyűlés második legnagyobb frakciója, Simicskó István vezetésével. 

Az LMP országgyűlési képviselőcsoportja hétfői alakuló ülésén frakcióvezetőnek Ungár Pétert, általános frakcióvezető-helyettesnek pedig Csárdi Antalt választotta.

A parlamentbe újonc pártként bekerülő Momentum frakcióvezetője Fekete-Győr András lesz, aki a hét elején nyílt levelet küldött Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének arról, hogy a Momentum csak bizonyos feltételek teljesülése mellett vesz részt teljes mértékben a parlamenti munkában.

Csütörtökön megalakult az Országgyűlés legnagyobb frakciója is: a Fidesz ismét Kövér Lászlót jelöli házelnöknek, aki újabb négy évig vigyázhatja a rendet a magyar parlamentben. 

Rovatok