Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan vége a felmondási tilalomnak, erre számít az Emmi

2022. május 3., kedd 19:12

Május végén megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma, ezzel a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint egy felmondási hullám indulhat el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azonban nem tart ettől.

A Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint az ápolók 25 százaléka, a dolgozók negyede ott hagyja a pályát, mert kimerültek, túlhajszoltak, és kevés a bérük. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara úgy véli, a felmondási hullám csak a bérek emelésével kerülhető el.

Tömeges felmondásra a veszélyhelyzet megszűnése után sem számítunk

– válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ATV híradójának.

Az Emmi kiemelte: az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedett. A szakdolgozói béremelés összesen több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik – tették hozzá.

Az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, és a magyar egészségügyben még megközelítőleg sem volt akkora fizetésemelésre lehetőség, mint aminek az alapjai 2020-ban megteremtődtek

– közölte a tárca. 

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok