Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották a Jobbik új elnökségét, Jakab Péterrel az élen

2022. május 7., szombat 13:35

A Jobbik XXIV. tisztújító kongresszusán nagy többséggel újraválasztották Jakab Pétert a Jobbik elnökévé. Döntöttek a párt országos választmányi elnökének és az alelnökök személyéről is.

Az elnöki tisztségért a párt eddigi vezetője mellett a Jobbik volt országgyűlési képviselője, Stummer János indult, aki a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg. Jakab Pétert a küldöttek szavazatainak 71,4 százalékával választották újra a Jobbik elnökévé – olvasható a párt szombati közleményében.

A kongresszuson 245 küldött élt szavazati jogával, közülük 243-an adtak le érvényes szavazatot, két szavazat pedig érvénytelenül került az urnákba.

Ma jobbikos harcostársaim újabb két évre megbíztak a párt vezetésével. Köszönöm a felhatalmazást, köszönöm a bizalmat! Soha nem adjuk fel! Fizessenek meg a tolvajok! Jólétet minden magyarnak!

– közölte az újraválasztott pártelnök a közösségi oldalán.

A párt tisztújító kongresszusa az alelnökök megválasztásával folytatódott, ennek eredményéről a kongresszust követően adtak tájékoztatást. Eszerint

A Jobbik szabályzatai alapján hivatalos elnökjelölt az lehet, akit a beérkezett jelölések legalább 20 százaléka elnöknek jelöl. Három személy írta meg elnökjelölti szándéknyilatkozatát, de csak Jakab Péter és Stummer János támogatottsága lépte át a szükséges jelölési szintet.

Jakab Pétert a jobbikos szervezetek 79,48 százaléka, Stummer Jánost az alapszervezetek 20,08 százaléka támogatta indulási szándékában.

Stummer János az előző parlamenti ciklusban a Jobbik országgyűlési képviselője volt, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának az elnöke. Az április 3-i választáson nem sikerült egyéni mandátumot szereznie Békés megye 1-es számú választókerületében, és listáról sem jutott be a parlamentbe. Az ellenzék számára kudarcos választás után az agresszív kismalac borulása jutott eszébe Jakab Péter nyilatkozatáról, aki Márki-Zay Pétert kritizálta az összefogás eredménye miatt. Április végén jelentette be a közösségi oldalán, hogy elindul a Jobbik elnöki székéért.

Országos választmányi elnöki tisztségre ketten pályáztak, végül csak Szabó Gábor kapta meg az induláshoz szükséges számú jelölést. Eddig is ő látta el a választmányi elnöki feladatokat, korábban pártigazgató és országgyűlési képviselő is volt.

A Jobbik alelnöki székére pályázott: Ander Balázs, Baucsek Rajmund, Dudás Róbert, Gyüre Csaba, Magyar Zoltán, Fazakas Attila, Lukács László, Kálló Gergely, Kvárik Anita, Salamon Gergő, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel.

Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő helyett Jakab Péter a parlamentből kiesett Potocskáné Kőrösi Anitát kérte fel elnökhelyettesnek.

Jakab Pétert 2020 januárjában választották meg a Jobbik elnökévé, Potocskáné Kőrösi Anitát pedig alelnöknek. Utóbbi Somogy megye 4-es számú választókerületében indult az április 3-i választáson, de nem nyert egyéni mandátumot, és az ellenzéki közös listáról (272. helyen szerepelt) sem jutott be a parlamentbe.

A Jobbik tisztújítását beárnyékolta egy most kipattant botrány: a jobbikos Szilágyi György azt állítja, decemberben egy vidéki jobbikos rendezvényen megpróbálták megerőszakolni az élettársát. A párt a kongresszust követően arról is hírt adott, hogy Szilágyi György időközben visszavonta jelöltségét.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok