Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: Magyarországon még egyetlen jelzés sem érkezett majomhimlőgyanús esetről. A speciális laboratóriumi felkészültség, amely a vírus felismeréséhez szükséges, az NNK-ban rendelkezésre áll.

  • Nagy Márton megismételte, hogy az extraprofitadó átterhelése a fogyasztókra nem indokolt. 

    Gulyás Gergely a katát váltó lehetséges adóval kapcsolatban elmondta, hogy olyan szabályozási formát keresnek, amely visszaszorítja a katát arra területre, amelyre eredetileg is szánták. A lehetséges módosítás magában foglalná, hogy éves szinten 18 millió forint bevételig tervezik kiterjeszteni, elsősorban a kisegzisztenciák  támogatására.

    „Charles Michel beszélt Orbán Viktorral, és szó volt az olajembargóról is. Akkor tudja Magyarország támogatni, ha megmarad a csövön szállítás, amelyet veszélyhelyzet esetén kiválthat a tankereken érkező olaj. Ha ez benne lesz a szankcióban, akkor így támogatni tudjuk az orosz import tilalmát” – mondta Gulyás Gergely.

    Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy mostantól felmondhatnak a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozók, mert a kormány nem hosszabbította meg a járványügyi veszélyhelyzetet.

  • Gulyás Gergely pontosította a tankolásra vonatkozó intézkedést: rezsicsökkentett árú üzemanyaggal csak magyar rendszámú autók tankolhatnak. A külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron.

  • Gulyás Gergely szerint a lengyel és a magyar kormány közötti konzultáció folyamatos, a választás után elsőként gratulált Orbán Viktornak lengyel kollégája. Az uniós csúcson találkoznak Brüsszelben. Úgy gondolják, hogy Novák Katalin útja rendkívül sikeres volt, a stratégiai partnerség fennáll, de van egy olyan kérdés most, amelyben a helyzetmegítélés különböző. Ez nem maga a háború, hanem az arra adott válasz.

  • A kormány álláspontja nem változott az olajembargóról: először kell a megoldás, azt követően a szankció. A komoly és költséges fejlesztések egy része megindult, egy részük várat magára.

  • Minden árstopról külön-külön döntenek majd, méghozzá június közepéig. Ezekkel az intézkedésekkel sikerült némileg csökkenteni az inflációt.

    A benzinárstop július elsejéig van érvényben, ahogy az élelmiszerek hatósági ára is.

  • Gulyás Gergely kifejtette, hogy a jövő évi költségvetésben ugyanannyi pénz áll rendelkezésre családtámogatásra, mint az előző éviben. Megjegyezte: soha több bizonytalanság nem volt, mint ma, de a ma elérhető nemzetközi prognózisok alapján ezekkel az intézkedésekkel a politikai célok és választási ígéretek fenntarthatók a költségvetési egyensúllyal együtt. Egy olyan intézkedés van, amelyet nem tettek volna, ha nem lenne háború, ez a beruházások egy évvel történő halasztása.

  • Az energiaszektorban a szénhidrogén kitermelése növeli a profitot. A gáz- és kőolaj-kitermelés költségei nem nagyon emelkedtek, viszont a piaci árak elszálltak. Az energiatermelésben is keletkezett extraprofit. Idesorolható az üzemanyag előállítása is. A kiskereskedelem idén már 16 százalékkal nőtt eddig például az élelmiszerek esetében. A telekommunikációs szektorban pedig a járvány idején ugrott meg a profittermelés.

    A légitársaságok esetében ugyan még nem tért vissza a piac a 2019-es állapothoz, viszont nagyon gyors felépülésben bíznak. A gyógyszer-értékesítés nagyon megemelkedett, elsősorban a járvány miatt is. A reklámadót pedig 2023 januárjától vezetik be.

    Nem a profitot, hanem az extraprofitot tervezik elvonni, ezért nem tartják valószínűnek, hogy ez megjelenhet esetleg a fogyasztóknál, mármint hogy átterhelik a vásárlókra – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

  • Nagy Márton szerdán járt a Magyar Bankszövetségnél, csütörtök reggel találkozott az energiaszektor képviselőivel. Beszámolt a kormány döntéseiről, okairól, és ahogy fogalmazott: túlélte.

  • Nagy Márton az extraprofit-különadókról kifejtette, hogy ezeket a jelenlegi ágazati különadók felett vetik ki.

    • A bankszektorban az extraprofit-különadó mellett a tranzakciós illeték kibővítésével is többletre tesznek szert, ez a kettő összesen 300 milliárd forintot jelent, ebből 50 milliárdot tesz ki a tranzakciós illeték.
    • Biztosítói szektor: 50 milliárd forintot vonnának el.
    • Energiaszektor: főként a Mol érintettsége jelenik meg itt, 300 milliárd forintról van szó.
    • Kiskereskedelmi szektor: 60 milliárd forint.
    • Telekommunikációs szektor: 40 milliárd forint.
    • Légitársaságok: 30 milliárd forint.
    • Gyógyszerforgalmazói szektor, ide nem értve a kis gyógyszertárakat: 20 milliárd forint.
    • Reklámadó 2023. január 1-jétől: 15 milliárd forint.

    Ezek összesen meghaladják a 800 milliárd forintot. A miniszter részletezte, hogy a bankszektorban a növekvő infláció és kamatok miatt a felgyülemlett likviditásra 0,3 százalékot fizetnek, eszközoldalon ezt közel 7 százalékon ki tudják helyezni. A biztosítóknál emelkedik az öngondoskodás igénye, az infláció emelkedése miatt közel 20 százalékkal fognak a biztosítói díjbevételek emelkedni idén.

    Szektor Várt összeg
    Bank 300 milliárd forint
    Biztosítók 50 milliárd forint
    Energia 300 milliárd forint
    Kiskereskedelem 60 milliárd forint
    Telekommunikáció 40 milliárd forint
    Légitársaságok 30 milliárd forint
    Gyógyszerforgalmazók 20 milliárd forint
    Reklámadó 15 milliárd forint
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb gazdasági válság közeleg. Ehhez válságálló gazdaságot kell építeni. Idén 4,9, jövőre 3,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolnak.

    Megismételte, hogy két alapot állítottak fel. Ehhez a bevételeket extraprofit-különadókból érik el. Kiadás terén is tesznek lépéseket, de védik a nyugdíjak vásárlóértékét, a családvédelmi intézkedéseket, és a rezsicsökkentést is fenntartják. A minisztériumok költségvetését csökkentik, az állami beruházásokat átütemezik, és csak a piaci beruházásokat fogják ösztönözni. Ezek a lépések a bevételeknél negyven, a kiadásoknál hatvan százalékkal járulnak hozzá a csökkentéshez.

  • A kormány úgy döntött, hogy péntektől a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a tankolást a benzinkutaknál. A magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük arra, hogy Magyarországon tankoljanak, mert a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, ez visszaélés a befagyasztott benzinárral. Gulyás Gergely később úgy pontosított, hogy a rezsicsökkentett áron nem tankolhatnak külföldi rendszámú autók, piaci áron igen.

  • Ma átadják a Költségvetési Tanácsnak  a jövő évi költségvetés tervezetét , amelynek tíz napja van a véleményezésre. A jövő évi költségvetésben 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak, 28 ezer milliárd körüli a költségvetési főösszeg, az infláció 5,2 százalékos lehet. A 3,5 százalékos hiánycélt tűzték ki célul, és reális lehet a 4,1 százalékos növekedés.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a keddi kormányülésen a veszélyhelyzet elrendeléséről döntöttek, és bár közvetlen veszélyről nincs információ, de humanitárius katasztrófa van, több mint hétszázezren érkeztek eddig Magyarországra Ukrajnából, valamint a gazdasági következmények is súlyosak, amit még a brüsszeli politika is megfejelt. 

    A kormány azt látja, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága a kormány egyik legfontosabb és legnehezebb feladata. Ahogy azt tegnap Orbán Viktor bejelentette, rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozása mellett döntöttek. Az magyar kormány két legfontosabb feladata, hogy ne csak az ország biztonságát, hanem gazdaságát is képesek legyenek megvédeni.

    A miniszter arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni a honvédséget, valamint a méltánytalan extraprofithoz jutó bankoktól, nagyvállalatoktól kell hozzájárulást várni. Extraprofit-különadókat vezetnek be, ezekből biztosítják, hogy finanszírozni tudják a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot.

  • Gulyás Gergely mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is részt vesz a Kormányinfón.

  • Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy a kormány létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot. Kötelezik

    • a bankokat,
    • a biztosítókat,
    • a nagykereskedelmi láncokat,
    • az energiaipari és kereskedőcégeket,
    • a telekommunikációs vállalatokat és
    • a légitársaságokat

    arra, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak. Gulyás Gergely a mai Kormányinfón ismerteti az intézkedés részleteit.

  • Azután, hogy a miniszterek letették esküjüket és átvették kinevezési okmányaikat, május 25-én, szerda este megjelent a Magyar Közlönyben Novák Katalin köztársasági elnök határozata, amelyben kinevezte az új kormány államtitkárait is. E szerint május 25-től összesen 57 államtitkár dolgozik majd a tizenegy minisztériumban.

    Erről bővebben itt olvashatnak.

  • A miniszterek keddi eskütétele után a Magyar Közlönyben részletezték, hogy pontosan ki milyen feladat- és hatáskörrel rendelkezik az új kormányban. A tárcavezetők feladatköreit összegyűjtöttük egy cikkben, erre tessék.

  • Hétfőn és kedden is ülésezett a parlament, kedden döntöttek az Alaptörvény módosításáról. A képviselők 136 igen, 36 nem szavazattal fogadták el a kétharmados támogatást igénylő módosítást. A parlament ugyancsak elfogadta – 136 igen, 45 nem szavazattal – az Alaptörvény-módosítással összefüggésben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Arról, hogy az új szabályozás mire ad lehetőséget, itt írtunk részletesebben. Arról pedig, hogy nemcsak az Alaptörvény tizedik, hanem a kilencedik módosításáról is döntöttek, itt olvashat.

    Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a miniszteri eskütétel után jelentette be a háborús veszélyhelyzetet.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat az ötödik Orbán-kormány első Kormányinfójának élő tudósításában. Az Index ezúttal is a helyszínen lesz, Holló Bettina kollégánk teszi fel kérdéseinket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Tartsanak velünk!

Rovatok