Index Vakbarát Hírportál

Megbírságolhatják azt, aki nem az új mikromobilitási pontokon teszi le az elektromos rollert vagy a kerékpárt

2022. május 30., hétfő 19:40

Háromszáz mikromobilitási pontot, új nevén Mobi-pontot alakítottak ki Budapest több belső kerületében a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek elhelyezésére. Az érintett kerületek bírságot szabhatnak ki a nem a kijelölt helyeken parkoló mikromobilitási eszközök után.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint első lépésként az V., a VI., a VII., a VIII. és a IX. kerületben jelöltek ki Mobi-pontokat.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta:

a fővárosi önkormányzat a kerületekkel együttműködve azért hozott létre Mobi-pontokat, hogy rendezett és kényelmes lehetőséget tudjanak biztosítani a kölcsönzött kerékpárok és elektromos rollerek tárolására. A főváros elkötelezett amellett, hogy a fenntartható, zöld közlekedést fejlesszék, és alternatívát nyújtsanak mindenkinek az autós közlekedés helyett.

Meglesz a böjtje a szétszórt rollereknek

Balogh Samu közölte, nagyon sok panasz érkezett arról, hogy szerteszéjjel hagyják a kölcsönözhető elektromos rollereket. Támogatják, hogy ezeket az eszközöket használják Budapesten, azonban teljesen jogos az az igény, hogy erre rendezett formát találjanak; ezt szolgálják a Mobi-pontok, amelyekből eddig háromszáz készült el. Hozzátette: a következő időszakban még legalább ennyi Mobi-pontot alakítanak ki.

a cél az, hogy ezek az egész városban megoldást nyújtsanak.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója elmondta: a Mobi-pontok elkészültek, a szabályozás júniusban lép életbe, majd a kerületek kötnek szerződést a szolgáltatókkal, amelyek applikációiban megjelennek majd a létrehozott Mobi-pontok. A mikromobilitási pontok elnevezésére pályázatot hirdettek, ennek eredményeképpen született meg a pontok új neve.

A kerületek hatósági szerződés keretében szankcionálják a nem kijelölt helyen letett eszközök után a szolgáltatókat, azok pedig továbbhárítják majd a felhasználókra.

A VI. kerületben 81 Mobi-pontot alakítottak ki, és reményeik szerint ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy több parkolóhelyük is lesz a helyieknek. Azt is tervezik, hogy a VII. kerületben a Dózsa György úttól a Madách Imre térig, az Andrássy úttól a Rákóczi útig szabadon lehessen használni a mikromobilitási eszközöket, ezek által pedig kevesebb átmenő forgalom legyen. Több mint száz Mobi-pontot alakítottak ki eddig a VIII. kerületben.

A Mobi-pontokat zöld felfestés és/vagy tábla jelöli, emellett a közlekedési eszközök számára kialakított támaszokról is felismerhetők – a három elem közül legalább az egyik mindegyik helyszínen megtalálható. A helyszínek 1-2 perc sétára találhatók egymástól a belvárosban, azaz bárhonnan gyorsan elérhetők. Jelenleg ott lehet felvenni vagy leadni megosztott rollereket, ahol az adott szolgáltató applikációja azt jelöli – írta a BKK.

Szerdától kötelező a szabályzat betartása

A VI., a VII. és a VIII. kerületek belső részein már teljesen elkészült a hálózat. Az új szabályozás első lépéseként szerdától csak a Nagykörúton belüli részeken, valamint a VIII. kerület Orczy úton belüli részén lesz kötelező – június 30-áig tartó türelmi időszakkal – a megosztott közlekedési eszközöket és járműveket a kijelölt pontokon elhelyezni.

A Fővárosi Közgyűlés által április 27-én elfogadott szabályozás lényege, hogy – először a belső kerületekben – mikromobilitási pontokat hoznak létre, és csak azokon lehet felvenni, leadni az eszközöket.

A mikromobilitási szolgáltatók díjat fizetnek az eszközök tárolásáért, az eszközök kijelölt területen kívüli elhelyezése miatt pedig közigazgatási szankciót alkalmazhatnak velük szemben. A rendelkezés szerint a szolgáltató a nem megfelelően elhelyezett eszközök után naponta 5000 forint közterület-használati díjat köteles megfizetni.

(Borítókép: BKK)

Rovatok