Index Vakbarát Hírportál

Velkey György szerint az ápolóhiány a legégetőbb probléma az egészségügyben

2022. június 4., szombat 07:22

Velkey György méltónak találja az orvosi béremelés mértékét, és egy korszakos sikernek nevezi a hálapénz megszűnését. A legégetőbb probléma a magyar egészségügyben az ápolóhiány, az ápolói béremelés kérdése elsődleges számára.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott elnöke többek között arról is beszélt az RTL-nek, hogy ugyan lenne előnye az önálló egészségügyi minisztériumnak, ő nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget. Inkább örül annak, hogy a szétszabdaltság csökkenni fog, mivel az elmúlt időszakban a járvány okozta helyzet miatt is sokféle minisztériumban kellett az ügyeinket intézni.

A friss elnök nem tart attól, hogy az infláció miatt a gyógyszerek és kötszerek beszerzése problémát jelentene. A várólisták lefaragásáról szóló kérdésre úgy felelt, hogy

várólisták mindenhol vannak, és Magyarországon sem hosszabbak, mint a legtöbb nyugati országban.

Amit Velkey az egész nyugati világ legnagyobb krízisének tart, az az ápolóhiány, hiszen manapság nem sokan választják ezt a több műszakos, éjszakázós, hétvégi életformával járó hivatást. Szerinte Magyarország nehéz helyzetben van e tekintetben. Ami a kérdést rendezheti, az egy nagy megbecsülést jelentő életpályaprogram kialakítása lehet.

Az ápolói béremelés kérdése elsődleges számára, hiszen a kórházakban bérfeszültség alakult ki a magas orvosi fizetések miatt. Szerinte az ápolói bérnek az orvosi bér felét kéne elérnie.

Az orvosi béremelés mértékét Velkey méltónak tartja és a hálapénz megszűnését is egy korszakos sikernek tekinti.

Mint azt az RTL-nek elmondta, szerinte a koronavírus elleni magyar védekezés jó volt és nem tenne olyan kijelentést, hogy mit is lehetett volna másként is csinálni.

(Borítókép: Velkey György főigazgató 2021. július 16-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok