Index Vakbarát Hírportál

Megszavazta az Országgyűlés, fizetésemelést kap Orbán Viktor

2022. június 14., kedd 11:18

A miniszterelnök havi illetményét a házelnök tiszteletdíjának szintjére emelték.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy törvényjavaslat szerint megemelnék Orbán Viktor miniszterelnöki tiszteletdíját. Akkori cikkünkben európai összehasonlításban is bemutattuk a magyar kormányfő fizetését.

Az „Egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról” című salátatörvényben, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez, így fogalmaznak:

25/A. § A miniszterelnök havi illetményének összege megegyezik az Országgyűlés elnöke – az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény szerinti – tiszteletdíjának összegével.

Az Országgyűlés keddi ülésén a kormánypárti többség elfogadta a törvényjavaslatot, így a jelenlegi 1,5 millióról Kövér László házelnöki fizetésével egy szintre, havi bruttó 3,5 millió forintra emelték Orbán Viktor miniszterelnöki tiszteletdíját. A kormányfőnek jár továbbá bruttó 1,3 millió forint képviselői tiszteletdíj is.

A törvényjavaslat a miniszterelnök hatáskörébe vonta a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak illetményéről szóló döntést. 

Orbán Viktor vagyoni helyzetéről júniusi vagyonnyilatkozata alapján itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok