Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csütörtökön a Facebook-oldalán tájékoztatott Orbán Viktor arról, hogy az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot december 31-ig hosszabbítja meg a kormány. „Meghosszabbítjuk az árstopokat! A benzin marad 480” – közölte a kormányfő.

    Orbán Viktor január 12-én jelentette be, hogy több élelmiszer árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Egy tavaly decemberi kormányülésen döntöttek arról, hogy október végi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatát. A kamatstopot később a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjesztették. Továbbá tavaly novemberben született arról is döntés, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-től. Idén májusban a kormány szigorított: a magyarországi benzinkutakon csak magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autósok tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot, a külföldiek csak teljes áron tudnak tankolni.

  • „Európa érdekében is fenntartom Magyarország jogát arra, hogy a józan ésszel szembemenő, a magyar és európai családok elszegényedésével fenyegető javaslatokkal szemben őszinte beszéddel és higgadt érvekkel fellépjek. Biztos vagyok abban, hogy ebben a törekvésemben Önök között is egyre több partnerre találok. Ez nemcsak Magyarország, hanem Európa érdeke is” – fogalmazott Orbán Viktor abban a levelében, amelyet annak a 44 európai parlamenti képviselőnek írt, akik a napokban közös levelet intéztek hozzá az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

    Arra kérték a magyar miniszterelnököt, hogy a magyar emberekkel együtt „álljon a történelem jó oldalára”, akik megítélésük szerint egyértelmű szolidaritást mutatnak Ukrajnával. Egyúttal valódi európaiként történő viselkedésre szólították fel Orbán Viktort.

    A kormányfő válaszában kiállt a béke és Ukrajna megsegítése mellett, de azt leszögezte: Magyarország és polgárai nem sértő és kioktató hangnemet, hanem elismerést és köszönetet érdemelnek azért a humanitárius segítségért, amelyet Ukrajnának, illetve a menekülteknek biztosítanak.

  • Konfliktus alakult ki a kormány és a Ryanair között, miután a kabinet nyolc ágazatot érintő különadókról, valamint új adóemelésekről döntött, erre válaszul pedig a légitársaság levélben közölte utasaival: fejenként 3900 forintot (10 eurót) kell fizetniük a foglalásaik után.

    „A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra” – nyilatkozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Indexnek.

    Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója közölte: az extraprofitadó rablás, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól. „Talán Nagy miniszter úr meg tudja magyarázni, miért vetik ki ezt az idióta adót a veszteséges légi iparra” – fogalmazott a Ryanair vezérigazgatója.

    A gazdaságfejlesztési miniszter válaszában azt írta, a kormány nem érti a kettős mércét. „Ha a Ryanair ugyanilyen adót például Németországban, Hollandiában, Svédországban és Franciaországban gond nélkül, jogkövető módon befizet – és ezzel kapcsolatban semmilyen problémát nem jelez –, miért épp a magyar eljárással akad gondja” – üzent vissza Nagy Márton, aki azt is hozzátette: elfogadhatatlan a Ryanair vezérigazgatójának stílusa, és a cég remélhetőleg nem ilyen arroganciával kezeli az utasok problémáit.

    A miniszter továbbá indítványozta a fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését, amelyet a kormányhivatal el is indított a Ryanairrel szemben.

    Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtt a parlamentben azt mondta: az extraprofit áthárítását a magyar emberekre meg kell akadályozni, minden áthárítási helyzetet ki kell vizsgálni, és fel kell lépni ellene.

Rovatok