Index Vakbarát Hírportál

Soltész Miklós: A nagyhatalmak kioktatják a kisebb nemzeteket, amelyeket kiraboltak évszázadokon keresztül

2022. június 17., péntek 10:14

Soltész Miklós Debrecenben, a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felújított és bővített általános iskolai épületének átadásán kiemelte, hogy fontos az egyházi iskolák jelenléte, egyúttal bírálta a nagyhatalmakat is.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a magyar nemzet mindig is a kereszténységet, a nemzetet, a hazát és a családot helyezi előtérbe, és ha a tanítók, tanárok a következő időszakban is át tudják adni ezt a gyerekeknek, „a magyar nemzettel nem lesz baj”.

Élesen bírálta ugyanakkor a nagyhatalmakat, ahogy fogalmazott, „nemcsak szomszédos, európai nagyhatalmakra gondolok, hanem tengerentúlira is”.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta a debreceni iskolaátadón, ha tanulnák az igaz történelmet, máshogy állnának hozzá a kisebb nemzetek életéhez, nem kockáztatnák a kisebb nemzetek függetlenségi és egyéb törekvéseit, valamint az egész világ békéjét sem.

Nem megy a matek a nagyhatalmaknak

Soltész Miklós a racionalitást is hiányolta a nagyhatalmakkal, valamint Brüsszellel folytatott vitákból, ezért a matematikatanítás erősítését sürgette. 

Ha egyes nagyhatalmak számot vetnének a történelmükkel, és például a gyarmati mivoltukból nem azt a következtetést vonnák le, hogy minket, kisebb nemzeteket kellene oktatniuk, kioktatniuk, állítólag tanítaniuk, a magyar himnuszt kifütyülni, majd utána nem bocsánatot kérni, hanem azzal foglalkoznának, hogy történelmi bűneiket nem egy nevetséges térdepléssel oldanák meg, hanem segítenék azokat az országokat, amelyeket kiraboltak évszázadokon keresztül, akkor más lenne a világ

– hangoztatta az államtitkár.

Szerinte ugyanis „nem tudják kiszámolni, hogy adott esetben egy-egy döntés mögött milyen súlyos következmények vannak, hogyan tudnak elszegényíteni országokat, nemzeteket, akár egy egész földrészt is, Európát is, ha rossz döntéseket hoznak”.

„Humán és reál együtt, közösség, kereszténység, család és nemzet együtt: ha ezt tudjuk erősíteni az összes iskolánkban, akkor nem lesz baj Magyarországon” – mondta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki példaértékűnek nevezte azokat az oktatásiintézmény-fejlesztéseket, amelyeket a debrecen–nyíregyházi római katolikus egyházmegyében az utóbbi években megvalósítottak állami vagy városi támogatással, illetve saját forrásból.

A kibővített és felújított általános iskolában szeptemberben 11 osztályban mintegy 300 tanuló kezdi meg a tanulást.

(MTI)

Rovatok