Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, mennyi idő múlva csaphat le az újabb koronavírus-járvány Magyarországra

2022. június 22., szerda 06:55

Néhány hónapon belül ismételten elérheti Magyarországot a koronavírus-járvány újabb hulláma, szám szerint a hatodik.

Amint arról már beszámoltunk, Németországban megint felütötte fejét a koronavírus, így visszatérnek a kötelező maszkviseléshez zárt térben, és a negyedik oltást is kötelezővé teszik. A németek mellett Angliában és Szerbiában is egyre inkább emelkedik a fertőzöttek száma.

Kacskovics Imre immunológus és az ELTE Természettudományi Karának dékánja nem számít sok súlyos betegre. Szerinte Magyarországon most békés időszak van, egy-két hónapig élvezhetjük a nyarat, kipihenhetjük magunkat, és készülhetünk a következő hullámra, de már nem kell attól tartanunk, hogy nagyon erőszakos, magas hullám vár ránk, köszönhetően a védőoltások elterjedésének.

„Azt ugyanakkor nehéz megjósolni, hogy Magyarországon mikor érkezhet újabb koronavírus-járványhullám” – mondta Kacskovics Imre az M1 műsorában, hozzátéve, hogy a külföldi turisták és a hazaérkező magyarok is behozhatják a vírust.

A személyi védekezésnek ismét fontos szerepe lesz,

így azt javasolja, főleg az idősebb korosztálynak, ha zsúfolt helyre mennek, vegyék fel a maszkot biztonságuk érdekében.

A védőoltások azért fontosak, mert fertőzöttség esetén enyhítik a súlyos állapotot, így a 60 év felett alapbetegség miatt veszélyeztetett csoportba tartozóknak ajánlott a negyedik oltás felvétele.

Arról is beszélt, hogy újabb és újabb neveket kell megtanulni, már az omikron ötödik variánsa támad, de már van BA.6 is.

Bármennyire szeretnénk, hogy ne így legyen, a vírus »teszi a dolgát«, vagyis mutálódik, és valami újdonságot dolgoz ki folyamatosan annak érdekében, hogy a kialakult immunválaszt amennyire tudja, kikerülje, és fertőzzön

– tette hozzá Kacskovics.

A legfiatalabbak is védve maradnak, ugyanis az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kutatásai megállapították, hogy a Pfizer és a Moderna az a két vakcina, amely tökéletesen biztonságos és hatékony a hat év alatti gyermekeknek.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvos a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok